A-
A+

Årjes utmanar svenska miljardären om toppjobb

Mats Årjes är nominerad till ordförandeposten i Internationella skidförbundet (Fis). Arkivbild.
Mats Årjes är nominerad till ordförandeposten i Internationella skidförbundet (Fis). Arkivbild.
SkidorTT

Svenska skidförbundet (SSF) har nominerat Mats Årjes till ordförandeposten i Internationella skidförbundet (Fis).

Han gör den svenska miljardären Johan Eliasch, ägare och vd för skidmärket Head, sällskap i kampen om att bli vald i juni.

Annons

Annons

Den tredje kandidaten är schweizaren Urs Lehman som nominerades av det schweiziska skidförbudet. Eliasch nominerades av det brittiska skidförbundet.

Den 58-årige svensken bor i London där han är vd för sportmärket Head. Han har även varit rådgivare för en rad brittiska politiker.

Skistar-vd

Men Mats Årjes är stolt över att det svenska förbundet valde att stötta honom.

Det är hedrande och jättekul att ha så starkt stöd från förbundet. Det svenska skidförbundet är också också ett tungt förbund internationellt sett, säger han till TT.

Årjes är ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), hedersordförande i SSF samt vice ordförande i Fis. Han var tidigare även vd i 17 år för skidföretaget Skistar.

Ska man leda en sådan organisation är det viktigt att ha förståelsen och kunskapen om hur en så komplex organisation ser ut och fungerar. Jag tror att det är viktigt att man har den bakgrunden och erfarenheten, utan att förringa någon annan, säger han.

Annons

Annons

"Rätt man"

Även SOK har meddelat att man stödjer Årjes kandidatur.

"Mats Årjes skulle vara rätt man på rätt plats. Han har vårt fulla stöd att leda såväl Fis som SOK", säger Gunilla Lindberg, svensk IOK-ledamot och generalsekreterare för SOK i ett pressmeddelande.

Den nuvarande ordföranden i Fis, schweizaren Gian-Franco Kasper, har suttit på posten sedan 1988. Valet skulle skett förra året men blev framskjutet på grund av pandemin, nu är det planerat att ske den 4 juni i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!