A-
A+

Arméns tunga trotjänare moderniseras

Stridsfordon 90 på väg över Lagan på en tillfällig militärbro i en övning vid Vaggeryd. Arkivbild.
Stridsfordon 90 på väg över Lagan på en tillfällig militärbro i en övning vid Vaggeryd. Arkivbild.
FörsvaretTT

Försvarsmakten ska modernisera 71 av de äldsta exemplaren av stridsfordon 90. Kontraktet på drygt 500 miljoner kronor är påskrivet och de moderniserade vagnarna ska levereras 2023 och i början av 2024.

Annons

Annons

Arbetet ska utföras av HB utveckling AB, ett företag ägt av Hägglunds och Bofors, skriver Försvarets materielverk (FMV) i ett pressmeddelande.

Vid renoveringen kommer bland annat ett nytt ledningsstödsystem med ny radio och nya datorer att installeras. Föråldrade komponenter som till exempel den externt monterade kulsprutan kommer också att bytas ut.

Även ytterligare beställningar inom stridsfordon 90-området är att vänta.

"Bland annat beställning av ytterligare granatkastarbandvagnar, renovering av stridsfordon 90C-varianter och beställning av nya funktionspansarbandvagnar", säger Mikael Frisell, chef för armémateriel på FMV.

Det finns en rad olika modeller baserade på stridsfordon 90. I serien finns bland annat luftvärnskanonvagn 90, stridsledningspansarbandvagn 90, eldledningspansarbandvagn 90 och granatkastarpansarbandvagn 90.

Stridsfordon 90 finns vid samtliga mekaniserade förband inom armén. De första levererades 1994. Besättningen består av en vagnchef, skytt och förare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.