Aron Flam frias i "En svensk tiger"-målet

Advokat Monique Wadsted och Aron Flam. Arkivbild.
Advokat Monique Wadsted och Aron Flam. Arkivbild.
KulturTT

Komikern Aron Flam frias från upphovsrättsbrott i det uppmärksammade målet kring Bertil Almqvists symbol "En svensk tiger", meddelar Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt.

Annons

Annons

Målet handlar om Aron Flams parodiska version av "En svensk tiger". Symbolen som föreställer det blågula kattdjuret är upphovsrättsskyddat och motpart i målet är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna.

Verket skapades av Bertil Almqvist i samband med vaksamhetskampanjen under andra världskriget. I komikerns version fick tigern en armbindel med ett hakkors och sträcker ut ena tassen i en Hitlerhälsning.

Åklagaren David Ludvigsson åtalade Flam i juli i år för att "med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten", och yrkade i Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt på villkorlig dom och dagsböter.

"Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt", sade åklagaren i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

Marie Andrée, ombud och medgrundare av Beredskapsmuseet, yrkade på ett skadestånd på sammanlagt 1,5 miljoner kronor, fördelat mellan museet och Bertil Almqvist dotter. Hon yrkade även på att Aron Flam förbjuds att använda verket i samtliga av sina kanaler.

Försvaret anser dock inte att det rör sig inte om något upphovsrättsbrott.

Det här målet handlar om användning av en symbol för satir och samhällskritik – och satir och samhällskritik är yttrandefrihetens innersta kärna. Staten ska inte åtala sådant som ligger inom yttrandefrihetens innersta kärna, har Aron Flams advokat Monique Wadsted tidigare sagt till TT.

Nu frias flam av Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons