Årsbästa av Montler – till Bumbibjörnarna

Thobias Montler satte nytt årsbästa på SM.
Thobias Montler satte nytt årsbästa på SM.
FriidrottTT

Thobias Montler satte SM-rekord och årsbästa med 8,15 i herrarnas längdfinal. Han gjorde det till lite ovanlig musik från högtalarna.

Vi brukar säga att vi kanske ska köra lite mer Bumbibjörnarna, säger Montler.

Annons

Annons

Wictor Petersson stötte SM-rekord.
Wictor Petersson stötte SM-rekord.
Andreas Kramer satsade på svenskt rekord men fick nöja sig med mästerskapsrekord han med.
Andreas Kramer satsade på svenskt rekord men fick nöja sig med mästerskapsrekord han med.

Thobias Montler tog död på spänningen i längdhoppet direkt efter sitt första försök på SM i Uppsala. Och bjöd samtidigt på en uppvisning av längdhopp i toppklass.

24-åringen hoppade 8,15 meter i nollvind vilket innebär nytt årsbästa och dessutom att han klättrar upp på topp-10 listan i världen i år, som ny världsåtta. Resultatet är också SM-rekord och endast sju centimeter från Montlers personliga rekord från förra året.

I dag fanns det långa hopp, helt klart. Det var vinden som ställde till det lite. Jag är nöjd med 8,15, men jag hade velat ha lite till, säger Malmö AI-hopparen.

"Supernöjd"

Han fortsatte med 8,07 i sitt andra hopp, i motvind, men därefter var det slut på åttametershopp, även om 7,92 i femte försöket inte var långt ifrån.

Målet var att ta 8,09 som var mästerskapsrekordet så jag är supernöjd.

Bakom stjärnan blev det däremot mer spännande. Till slut var det Andreas Carlsson, IK Ymer, som tog silvret på 7,64 före Lidingö-hopparen Andreas Otterling på 7,55.

Utan publik på plats gäller det att ta tillvara på den pepp som finns i form av klapp och hejarop från tränare och funktionärer på läktaren. Och så musiken i högtalarna, som under längdfinalen bland annat innehöll Bumbibjörnarna – just för Montler.

Det är jag och Yannick (Tregaro, tränare) som brukar skoja om det, jag fick bra hopp på någon träning utomlands och då hade jag den i lurarna just då. Så vi brukar säga att vi kanske ska köra lite mer Bumbibjörnarna, säger Montler med ett skratt.

På Diamond League-galan i Stockholm om en vecka hoppas han på extra motivation i form av internationellt motstånd.

Vi sa det tidigare, vi har varit samma killar nu som åkt runt så det är klart att det ska bli kul med lite annat motstånd, säger Montler.

Annons

Annons

SM-rekord av Petersson och Kramer

Nya mästerskapsrekord blev det även för Wictor Petersson i kula och Andreas Kramer på 800 meter. Petersson raderade det äldsta SM-rekordet av alla, Hans Höglunds 20,36 meter från 1976, med sin stöt på 20,60. Petersson hade även ytterligare två fina stötar över det tidigare rekordet, 20,55 och 20,43, men var fortfarande en bit från sitt personliga rekord som lyder 20,94.

Medeldistanslöparen Kramer satsade allt på att slå sitt svenska rekord på 1.45,03 – men var till slut ungefär en halvsekund ifrån på 1.45,53.

Jag är väldigt nöjd, klart att jag hade svenskt rekord i tanken, men det är jobbigt att göra det helt själv, säger Kramer, som öppnade ursnabbt och sprang solo hela vägen in i mål.
Formen är bra, men jag har inte riktigt fått matcha den mot motstånd som är snabbare än mig ännu. Jag hoppas att jag kan få ett bra, snabbt lopp på Bauhausgalan nästa vecka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons