Artisten Daddy Boastin' är död

Daddy Boastin' har avlidit. Arkivbild.
Daddy Boastin' har avlidit. Arkivbild.
MusikTT

Rapparen Winston Errol Barbour, mer känd under artistnamnet Daddy Boastin', har avlidit. Det berättar Douglas "Dogge Doggelito" Leon för TT. Daddy Boastin' samarbetade med Latin Kings på flera av deras största hits.

Annons

Annons

Latin Kings med Daddy Boastin' som gästartist spelar på Hultsfredsfestivalen 2001. Arkivbild.
Latin Kings med Daddy Boastin' som gästartist spelar på Hultsfredsfestivalen 2001. Arkivbild.
Det var hans flickvän som kontaktade mig och sade att han inte hade långt kvar. Vi bestämde att jag skulle hälsa på honom för att ta farväl, men så hann han gå bort i dag på morgonen. Det blev väldigt tufft för mig, men jag hörde att hans familj var där runtomkring honom när han tog sitt sista andetag, säger han.

Född i Västindien

Daddy Boastin' föddes 1959 på Saint Vincent i Västindien och kom till Sverige i mitten av 80-talet. Han samarbetade med Latin Kings och Teddybears Sthlm och påverkade den svenska reggaescenen under 1990- och 2000-talet. 1997 blev han fast medlem i Trinity Sound System, ett dj-kollektiv med medlemmar som Fabulous G och Governor Andy. Han hade givit ut flera singlar, bland andra "Hela da'n" och "Stor stark", men först 2002 släppte han ett soloalbum, "Efterlyst", på svenska. Producenter var Christian Falk, Phat Fabe & Teddybears Sthlm samt medlemmar ur The Latin Kings.

1993 när vi gjorde "Snubben" så sade jag till vår producent Gordon Cyrus att det vore kul om någon som sjöng riktig reggae kunde lägga sista versen. Gordon kände en kille från Karibien men visste inte om han var bra på svenska. Då sa jag att "det gör ingenting, det blir bara ännu fetare". Och det blev ju en kultlåt, säger Dogge Doggelito.

Annons

Annons

Spelning på Nalen

I november 2019 återförenades Daddy Boastin' med delar av Latin Kings för en spelning på Nalen i Stockholm. De hade även en spelning inbokad på festivalen Vi som älskar 90-talet i juli, men den blev inställd på grund av coronapandemin.

Med facit i hand blev det den sista stora grejen med honom och jag är glad att vi hann göra spelningen på Nalen för det är ett fint minne. Det var slutsålt, folk var som galna och vi körde alla klassiker som Boastin' var med på. Det var fantastisk uppslutning.

Enligt Dogge Doggelito såg han Daddy Boastin' som en mentor och lärde sig om scennärvaro av den äldre kollegan.

Han har betytt otroligt mycket för svensk reggae. Att komma som han gjorde från Karibien till Sverige och bara kötta på med sin musik. Han påverkade oss småkillar och våra scenuppträdanden. Det är av honom jag lärt mig att gå ut och leverera, säger han.

Daddy Boastin' avled i sviterna av cancer. Han blev 61 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons