A-
A+

Arvsskatt för miljarder efter Samsung-chef

Lee Kun-Hee i en bild från 2009.
Lee Kun-Hee i en bild från 2009.
EkonomiTT

Familjen till Lee Kun-Hee, den förre ordföranden för Samsung, har åkt på en rejäl skattesmäll.

Familjen uppger att den tvingas betala 12 biljoner sydkoreanska won, motsvarande 90 miljarder kronor, i arvsskatt efter den avlidne patriarken.

Annons

Annons

Annons

Annons

Lee Kun-Hee har fått mycket av äran av att ha förvandlat Samsung, världens största tillverkare av mobiltelefoner, vitvaror och datachip, till den jättekoncern företaget i dag är.

Han avled i oktober i fjol och uppges enligt sydkoreanska medier ha lämnat efter sig en förmögenhet på motsvarande nästan 200 miljarder kronor, bland annat tack vare aktieinnehav i Samsung värt 142 miljarder kronor.

Frågan om arvet efter en av landets mest kända och rikaste personer har engagerat Sydkorea sedan dödsbudet, men familjen har ännu inte uppgett hur arvet ska fördelas, och gjorde heller inte så i onsdagens uttalande.

Arvtagaren i fängelse

Familjen uppges ha diskuterat att använda aktier i andra företag som säkerhet för lån som ska användas för att betala av arvsskatten – allt för att undvika att behöva sälja av sina stora andelar av Samsung och tappa makten i jätteföretaget.

Lee Kun-Hees aktieinnehav motsvarar 4,18 procent av moderbolaget och även aktier i en rad dotterbolag gör att familjen kontrollerar koncernen genom ett intrikat korsägande som involverar dussintals företag.

Dessutom har flera familjemedlemmar högt uppsatta positioner inom Samsung. Det inkluderar sonen och den tänkte arvtagaren Jay Y Lee, Samsung Electronics vice ordförande, som i januari dömdes till två och ett halvt års fängelse för mutor och förskingring.

Annons

Annons

Skänker 26 000 konstverk

Familjen har kommit överens med Sydkoreas skatteverk om en avbetalningsplan, där en sjättedel av arvsskatten ska betalas i år och resten på avbetalning de kommande fem åren, rapporterar Reuters.

Familjen ska förutom detta donera ett betydande belopp till välgörenhet. Dessutom ska Lee Kun-Hees konstsamling på runt 23 000 konstverk – däribland tavlor av Marc Chagall, Pablo Picasso, Claude Monet, och Salvador Dalí – skänkas till landets nationalmuseum och andra kulturinstitut. Det tros kunna sänka familjens skattebörda något.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr