A-
A+

Åskags succé – tog guld i JVM

Maja Åskag. Arkivbild.
Maja Åskag. Arkivbild.
FriidrottTT

Maja Åskag höll för favorittrycket och tog guld i tresteg i U20-VM i Nairobi efter ett segerhopp på 13,75. Det blev en dramatiskt final där hon pressades hårt av Tessy Ebosele.

När den spanska tjejen hoppade lika långt blev jag lite nervös – och då löste jag det, säger Åskag.

Annons

Annons

18-åringen, som tävlar för Eskilstunaklubben Råby-Rekarne, tog tidigare i sommar guld vid junior-EM i Tallinn. Då slog hon till med ett hopp på 14,05, svenskt juniorrekord.

Hon var favorit i tävlingen i Nairobi efter att ha hoppat längst i kvalet och hon infriade förväntningarna.

Det såg länge ut som om svenskan gick mot en storseger efter att ha hoppat 13,63 meter i det tredje hoppet, men i femte omgången hoppade spanjorskan Tessy Ebosele lika långt. Hon hade dock sämre andraresultat än svenskan så redan inför det sista hoppet var guldet klart för Åskag. Hon såg dock till att förbättra sitt vinnarresultat till 13,75.

Jag hade ett längdhoppskval i morse så jag var lite seg i början. Men när den spanska tjejen hoppade lika långt blev jag lite nervös – och då löste jag det, säger Åskag i en intervju efteråt.
Jag var i bättre form i Tallinn. Det är tufft med två mästerskap samma sommar.

Lettiskan Darja Sopova slog till med 13,60 i sista hoppet och tog brons.

Åskag ska även hoppa längdhopp i junior-VM. Hon tog guld i grenen vid JEM och har stor chans till ytterligare en JVM-medalj.

Åskag följer nu i fotspåren efter andra svenska friidrottsstjärnor som tagit guld i JVM. Armand Duplantis tog stavguld senast, 2018, och Angelica Bengtsson var den senaste svenska damvinnaren, 2010 och 2012 i stavhopp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!