A-
A+

Asllani: Real tvingade mig att spela skadad

Kosovare Asllani går till hård attack mot tidigare klubben Real Madrid.
Kosovare Asllani går till hård attack mot tidigare klubben Real Madrid.
FotbollTT

Kosovare Asllani har gjort klart med en ny klubb. Och öppnar samtidigt upp om den mindre mardröm hon upplevde under sista säsongen i Real Madrid.

Bland annat ska hon ha tvingats spela trots skada.

I slutändan var jag var tvungen att lämna om jag ville ha en längre karriär., säger den svenska landslagsmittfältaren.

Annons

Annons

Hon var ett av de stora affischnamnen när Real Madrid presenterade sitt nystartade damlag för ett par år sedan. Men efter tre år i klubben bestämde sig Kosovare Asllani för att efter den gångna säsongen lämna den spanska huvudstaden.

När hon nyligen gjorde klart med ny klubb – kontraktet ska offentliggöras före fotbolls-EM i juli – var det en sak som stod högt på 32-åringens kravlista: att det är lagets läkare som avgör om en spelare är redo för match eller inte.

Det var en av de första frågorna som jag ställde. Så jag hoppas att det var ärliga svar. De sade att det är det medicinska teamet som bestämmer, säger Kosovare Asllani.

Ohälsosam miljö

Önskemålet är lätt att förstå efter att ha hört Asllanis berättelse om tiden i Real Madrid. Hennes favoritklubb sedan barnsben är ingen vidare plats för en fotbollsspelare, om man får tro den svenska mittfältsstjärnan.

Det har skapats en kultur i klubben som jag skulle kalla ohälsosam för spelare att vara i. Jag har bland annat nästan blivit tvingad att spela skadad. Ledarteamet har inte lyssnat på det medicinska teamet, säger Asllani.
Det har blivit en väldigt ohälsosam och farlig miljö för spelare att vara i. Så jag tror att det är viktigt för mig att prata eftersom att ingen annan har gjort det, om man vill få till en förändring.

Annons

Annons

"Klubben är i fel händer"

Problemen har funnits ända sedan hon kom till klubben. Redan efter säsongen 2020–2021 funderade hon på att lämna, men valde då att ge Real Madrid en sista chans. Men utan någon upplevd förbättring.

Man vägrar att lyssna på det medicinska teamet, och på oss spelare. Det är ingen tillfällighet att jag var skadad där och fick bakslag, eftersom man hela tiden blir pushad till att spela skadad eller sjuk. Det är ingen hälsosam miljö, och jag tycker att klubben, som jag bryr mig otroligt mycket om, befinner sig i fel händer.

Landslagskollegan Sofia Jakobsson, som lämnade Real Madrid förra sommaren, känner igen Asllanis bild av klubben. Även om hon höll sig skadefri under Real-sejouren och därför inte blev direkt drabbad.

Men jag har väl sett vad som hänt runt omkring. Jag var ju inte i Real Madrid under det senaste året och de har ju bytt tränare. Men jag kan absolut hålla med, och att jag har sett vad som pågått under min tid också, säger Jakobsson.
Man hade kanske högre förväntningar och hoppades att man tar hand om de spelare man har och vill att de ska vara skadefria och kunna prestera på den absoluta toppen och kunna vara hundra procent inför matcher, i stället för att man ska vara halvskadad och spela eller tvingas spela.

Kan vara utbrett problem

Kosovare Asllani tror dock inte att problemet är isolerat till Real Madrid.

Jag tror inte att det är den enda klubben där tränarna kör över det medicinska teamet, jag tror att det är en miljö som skapas av att man bara vill ha resultat, säger Asllani.
Det är många som väljer att köra över det medicinska teamet för att de ser oss spelare som produkter och inte som människor och spelare som ska ha långa karriärer. Man vill ha resultat nu, nu, nu. Det går ut över spelarnas hälsa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.