A-
A+

Astra Zeneca justerar ned vaccinets effektivitet

En spruta laddas med covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.
En spruta laddas med covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.
VaccinTT-AFP

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin är inte riktigt så effektivt mot mildare covid-fall som man tidigare angett, visar ny data från bolaget.

Annons

Annons

Företaget reviderar ned resultatet kring läkemedelsbolagets covid-19-vaccin, och uppger att effektiviteten är 76 procent när det gäller att motverka covid-19 med symptom av alla slag, jämfört med 79 som man tidigare angett.

Enligt bolaget ger vaccinet samtidigt ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård.

Justeringen av siffrorna kommer efter att en amerikansk oberoende expertpanel vid Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i USA uttryckt oro att Astra Zeneca brustit i att inkludera uppdaterad data i de siffrorna man till en början släppte.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som sedan en tid används i bland annat EU och Storbritannien, är ännu inte godkänt för användning i USA.

Vaccinet har omgärdats av stora problem att få upp produktionen till utlovade leveransvolymer och är i flera europeiska länder stoppat för att utreda vaccinets koppling till förekomsten av en sällsynt typ av blodpropp hos personer som fått vaccinet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!