A-
A+

Astra Zeneca utlovar mer vaccinanalys

Föråldrade data i Astra-studie? Arkivbild.
Föråldrade data i Astra-studie? Arkivbild.
VaccinTT-Reuters

Svensk-brittiska Astra Zeneca utlovar kompletterande underlag och analys av effekterna av bolagets covid-19-vaccin till amerikanska myndigheter.

Siktet är inställt på att presentera en uppdatering inom 48 timmar, enligt Astra Zeneca.

Annons

Annons

Beskedet kommer sedan Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i USA reagerat kritiskt på måndagens pressmeddelande från Astra Zeneca, där de presenterar preliminära resultat från en så kallad fas 3-studie av vaccinet.

Enligt Niaid ska underlaget i den studie Astra Zeneca presenterat hittills vara delvis föråldrat, med risk för att vara vilseledande.

Men detta är troligen ett väldigt bra vaccin, tillägger chefen för Niaid, Dr Anthony Fauci, i en intervju med tv-kanalen ABC News.

Covid-19-vaccinet från Astra Zeneca och Oxford University som redovisats i USA har visat ett 79-procentigt skydd. Enligt testerna ger vaccinet samtidigt ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som sedan en tid används i bland annat EU och Storbritannien, är ännu inte godkänt för användning i USA.

Vaccinet har omgärdats av stora problem att få upp produktionen till utlovade leveransvolymer och är i flera europeiska länder stoppat för att utreda vaccinets koppling till förekomsten av en sällsynt typ av blodpropp hos personer som fått vaccinet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!