Astra Zeneca-vaccin går in i fas tre i USA

Astra Zeneca går in i den tredje kliniska försöksfasen för att ta fram ett vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Astra Zeneca går in i den tredje kliniska försöksfasen för att ta fram ett vaccin mot covid-19. Arkivbild.
EkonomiTT

Astra Zeneca meddelar att företaget går in i den tredje och avslutande fasen av kliniska studier av sitt covidvaccin i USA. Tiotusentals frivilliga ska testa vaccinet.

Annons

Annons

Uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper, med spridning i ålder och geografi, ska testas i USA. En del kan ha underliggande åkommor, som att de är hiv-smittade. Gemensamt är att alla ska löpa en förhöjd risk att smittas av sars-cov-2.

Testpersonerna kommer att antingen få doser av vaccinet, eller en verkningslös saltlösning, i två doser med fyra veckors mellanrum, för att se om vaccinet är effektivt och säkert. På 3 000 personer kommer bolaget att närmare studera bland annat immunförsvaret.

Övervakas i två år

Alla som testas kommer att övervakas noga efter testet, och de uppmanas även hålla koll på eventuella biverkningar när de kommit hem. Efter sin andra dos kommer de att följas i två år via regelbundna blodprov. De som misstänks ha smittats med coronaviruset kommer att följas extra noga.

Enligt USA:s hälsoinstitut NIH ska försöken främst ta reda på om vaccinet kan förhindra att personer som smittats med det nya coronaviruset utvecklar symptom.

"Undersökningen ska också utvärdera om vaccinkandidaten kan förhindra sars-cov-2-infektioner oavsett symptom och om det kan förhindra allvarlig covid-19. Den kommer också att utvärdera om det experimentella vaccinet kan minska förekomsten av akutbesök till följd av covid-19", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Flera länder

Sedan tidigare pågår kliniska studier på vaccinet i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, och sådana förväntas inledas snart även i Japan och Ryssland. Totalt kommer omkring 50 000 personer att testa den nya vaccinkandidaten.

"Vi arbetar snabbt men utan att ta genvägar", säger vd Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Astra Zenecas förhoppning är att resultaten från fas 3-studien ska vara färdiga senare i år, och bolaget räknar med att tre miljarder doser ska tillverkas om allt går som det ska.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons