-
+

Astras vaccin bättre med längre mellanrum

Astra Zenecas covidvaccin har visat sig ha större effekt ju längre tid det går mellan de två injektionerna. Arkivbild.
Astra Zenecas covidvaccin har visat sig ha större effekt ju längre tid det går mellan de två injektionerna. Arkivbild.
CoronavirusetTT-Reuters

Astra Zenecas coronavaccin ger bättre skydd om man väntar lite längre med den andra sprutan.

Vaccinets miljardprislapp har efter många om och men offentliggjorts.

Annons

Annons

Det svenskbrittiska bolagets vaccin har större effekt om det går tolv veckor mellan de två doserna i stället för sex veckor, enligt en tidigare omdiskuterad studie som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

När man låtit det gå tolv veckor mellan doserna har skyddseffekten visat sig vara 81 procent. När man gett den andra sprutan redan efter sex veckor har effekten visat sig ligga på 55 procent.

Stöd till brittiskt beslut

Oxford-universitetet, som är med och tar fram vaccinet, visade för ett par veckor sedan preliminära resultat som tydde på att ett längre mellanrum mellan doserna gav bättre effekt.

Storbritannien hade kort dessförinnan som första land fattat ett kontroversiellt beslut att låta det gå längre tid mellan spruta ett och två, för att fler invånare tidigare skulle kunna få en första spruta. Det fanns då misstankar om att skyddet rent utav skulle försämras ju större tidsglappet var. Flera länder har övervägt liknande förändringar.

Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit ställning för rekommendationen att låta det gå lite längre tid mellan sprutorna.

Annons

Annons

Hälften så mycket i tid?

EU tecknade i augusti förra året avtal med Astra Zeneca om minst 300 miljoner doser av bolagets vaccin. För det betalar unionen motsvarande 8,7 miljarder kronor, visar det sig sedan det italienska tv-bolaget Rai publicerat avtalet i sin helhet.

Astra Zeneca meddelade i januari att dess tidtabell för leveranserna skjuts fram, med hänvisning till problem hos en underleverantör. EU förargades och offentliggjorde avtalet, om än med viktiga detaljer som pris och leveransdatum överstrukna.

Priset per vaccininjektion landar då på ungefär 29 kronor.

Enligt avtalet ska mellan 80 och 120 miljoner doser levereras senast i mars. Och samtliga doser ska ha levererats senast i juni. Till följd av leveransproblemen sade sig Astra Zeneca kunna leverera 31 miljoner doser till och med mars – vilket efter bannor från Bryssel kommit att höjas till 40 miljoner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss