Astrid Lindgrens värld fick rätt mot polisen

Astrid Lindgrens värld fick rätt i Förvaltningsrätten, vilket glädjer vd:n Joacim Johansson. Arkivbild.
Astrid Lindgrens värld fick rätt i Förvaltningsrätten, vilket glädjer vd:n Joacim Johansson. Arkivbild.
EkonomiTT

Astrid Lindgrens värld har fått rätt mot Polismyndigheten. Förvaltningsrätten ger temaparken rätt att anordna flera föreställningar samtidigt.

Det är klart att vi överväger krav på skadestånd och ersättning, säger vd:n Joacim Johansson till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Dagens dom från Förvaltningsrätten i Malmö är oerhört glädjande, poängterar vd:n för temaparken i småländska Vimmerby.

Vi har vunnit och fått rätt medan Polismyndigheten hade fel. Det är fantastiskt glädjande att man nu gör samma tolkning som vi.

Bakgrunden är att Astrid Lindgrens värld, som tidigare i våras fick skjuta upp sin premiär på grund av coronapandemin, därefter bara kunde ha öppet ett fåtal dagar i juni innan man tvingades stänga ned.

Kolliderade med förordning

Detta efter Polismyndighetens bedömning att temaparkens verksamhet med flera olika scenshower samtidigt kolliderade med förordningen om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare, som antogs i slutet av mars, på begäran av Folkhälsomyndigheten.

Astrid Lindgrens värld valde då att överklaga till Förvaltningsrätten som därmed fick ta ställning om barnteaterföreställningar inom området ska betraktas som en allmän sammankomst eller flera separata allmänna sammankomster.

Förutom att gå på temaparkens linje skriver Förvaltningsrätten i ett pressmeddelande att "om regeringen beslutar att ändra maxantalet deltagare gäller denna förändring så klart även för Astrid Lindgrens Värld" .

Annons

Annons

Kostat 120 miljoner

Den inställda säsongen beräknas ha kostat Astrid Lindgrens värld omkring 120 miljoner i förlorade intäkter och ett 20-tal anställda har fått sägas upp.

Vi måste lära domen noga nu men det är klart att vi har lidit en stor ekonomisk skada, säger Joacim Johansson angående att man nu överväger skadeståndskrav.

Hur nästa säsong kommer att te sig är fortfarande oklart utifrån smittospridning och övriga restriktioner. Joacim Johansson konstaterar dock att domen är en mycket viktig delseger.

Vårt arbete fortsätter och vi anser att vi inte ska gå in under ordningslagen. Vi har en stor yta och kan sprida ut verksamheten gällande fysisk och social distansering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons