Astrid S: Många tror att jag är en produkt

Astrid S är aktuell med sitt debutalbum 'Leave it beautiful'. Pressbild.
Astrid S är aktuell med sitt debutalbum "Leave it beautiful". Pressbild.
MusikTT

I låten "Marilyn Monroe" lyfter Astrid S den amerikanska ikonen som en feministisk förebild.

Den norska popartistens debutalbum handlar om att stå upp för sig själv – och om rädslan för att bli bitter.

Annons

Annons

På en skärm i zoom syns Astrid Smepass ur ett lätt grodperspektiv. Hon befinner sig i sin nuvarande hemstad Oslo, och har precis kommit ur karantän efter att en person i hennes närhet testat positivt för covid-19.

I Sverige har Astrid S flera gånger kallats för Norges Zara Larsson. De är inte helt olika till utseendet, rör sig inom samma popgenre och är nästan lika gamla. Båda blev dessutom kända genom tv-program, Astrid S i norska "Idol" och Zara Larsson i "Talang". Men den svenska stjärnan är dock större, påpekar Astrid S.

Det är en ren komplimang, men hon är på en annan nivå så det är svårt att leva upp till, säger 23-åringen.

Tagen på allvar

Den 16 oktober släpps Astrid S debutalbum "Leave it beautiful", men redan nu finns singeln "Marilyn Monroe" ute. Efter att ha sett en dokumentärfilm om den amerikanska ikonen gick Astrid S till studion och skrev en låt.

Hon var före sin tid, en modern feminist som tyckte att man ska kunna göra det man vill, säger Astrid S.

Hon tar som exempel att Marilyn Monroe grundade sitt eget produktionsbolag för att kunna styra över sitt liv. Dessutom hävdar Astrid S att Marilyn Monroe bröt mot dåtidens kroppsideal med sin kurviga figur – och blev kroppsskammad på kuppen.

Låten handlar också om hur Astrid S upplever musikindustrin i stort, och hur man förväntas anpassa sig till rådande ideal, från musikgenre till klädstil. Likt många andra kvinnliga musikskapare vittnar hon om att folk ifrågasätter att hon skriver musiken själv.

Varför tror inte folk att jag skriver mina egna låtar eller att jag inte tar ansvar för min egen karriär? Många tror att jag bara är en produkt. Då tänker jag: Kan jag ha på mig andra kläder? Kan jag skriva andra typer av låtar för att bli tagen på allvar? Den här låten handlar om att man ska vara sig själv, och att man ska insistera på att bli tagen seriöst oavsett.

Annons

Annons

Rädd att bli bitter

Plattan i stort handlar om att acceptera förändring, gå vidare och komma ihåg det fina i allting som varit. Astrid S känner speciellt en rädsla för att bli bitter. Hon har själv nyligen gått igenom ett uppbrott i en kärleksrelation.

En sak jag tycker är läskigt med folk som är bittra är att de inte förstår det själva, de har lite dålig självinsikt. Vem som helst kan bli det. Man kan tänka att man inte fick det giget, eller att den låten inte gick så bra.

TT: Hur ser ditt liv ut nu?

Det går väldigt bra. Det har varit härligt med corona att jag har fått mer tid med min familj och vänner.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons