A-
A+

Åtal för "Blodiga söndagen" läggs ned

Familjer och släktingar till dem som dödades på 'Blodiga söndagen' har sökt rättvisa i nästan 50 år. Nu har Nordirlands åklagarmyndighet lagt ned två åtal kopplade till konflikten i Nordirland. Arkivbild.
Familjer och släktingar till dem som dödades på "Blodiga söndagen" har sökt rättvisa i nästan 50 år. Nu har Nordirlands åklagarmyndighet lagt ned två åtal kopplade till konflikten i Nordirland. Arkivbild.
NordirlandTT-AFP

Nordirlands åklagarmyndighet lägger ned åtalet mot två brittiska ex-soldater som åtalats för separata mord i staden Derry 1972. En av dem var åtalad för två mord under "Blodiga söndagen".

Annons

Annons

Enligt åklagarmyndigheten har åtalet lagts ned efter en granskning av bevismaterialet, som inte anses hålla måttet för en modern rättsprocess. Detta då ingen av de två åtalade hade tillgång till en advokat när de förhördes av militärpolisen.

"Jag förstår att dessa beslut åsamkar ytterligare lidande till offrens familjer som i nästan 50 års tid och med många bakslag har sökt rättvisa. Historiska fall innebär många utmaningar, speciellt när det handlar om fem decennier gamla händelser som inte utreddes på ett korrekt sätt på den tiden", säger Stephen Herron vid myndigheten.

Den ena ex-soldaten – kallad "Soldat F" – var åtalad för mord på två män, James Wray och William McKinney, den 30 januari 1972 i staden Derry, som officiellt heter Londonderry – dagen som sedermera blev känd som "Blodiga söndagen" ("Bloody sunday"). Den dagen sköt brittiska fallskärmssoldater ihjäl 13 obeväpnade demonstranter i den katolskt präglade stadsdelen Bogside.

Den andre var åtalad för mordet på 15-årige Daniel Hegarty i samma stad bara sex månader senare.

"Blodiga söndagen" var den dödligaste skottlossningen under den tre decennier långa och blodiga konflikten kallad "The Troubles". Vissa bombdåd dödade fler.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!