A-
A+

Åtal mot IS-kvinna väntas i januari

Kvinnan häktades av Stockholms tingsrätt den 23 september. De misstänkta brotten gäller perioden augusti 2013-maj 2016. Arkivbild.
Kvinnan häktades av Stockholms tingsrätt den 23 september. De misstänkta brotten gäller perioden augusti 2013-maj 2016. Arkivbild.
BrottTT

Vissa av misstankarna mot den 49-åriga IS-kvinna som är häktad för krigsförbrytelser har lagts ned.

Men hon är fortsatt misstänkt för att ha medverkat till att ett barn nyttjats som barnsoldat i Syrien och åtal väntas inom kort.

Annons

Annons

Jag ska fatta beslut i åtalsfrågan innan den 5 januari, säger kammaråklagare Reena Devgun.
Om inget oförutsett händer så kommer det komma ett åtal.

De två förundersökningar som lagts ned gäller krigsförbrytelse – för plundring i Syrien – och äktenskapstvång.

De brott som hon är häktad för berörs inte av det här beslutet, de här misstankarna låg parallellt, och där har jag kommit fram till att jag inte kan leda det i bevis, säger Reena Devgun.

Det innebär att kvinnan är fortsatt häktad i Stockholm och misstänkt för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse.

Kvinnan, som nekar till brott, ska ha rest till Syrien för att ansluta till terrorgruppen IS 2013. Hon är vårdnadshavare till ett barn som rekryterats som barnsoldat.

Hennes advokat Mikael Westerlund har delgivits utredningen.

Vi välkomnar att de här delarna lagts ned. När det gäller rekryteringen av barnsoldat är det en bevisfråga huruvida hon har varit med och rekryterat honom. Vi gör gällande att hon har haft ett ganska begränsat inflytande över sina barn och sin situation, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.