A-
A+

Åtal väckt efter misstankar om jättemutor

En man i 60-årsåldern som tidigare var anställd vid Bombardier har nu åtalats. Arkivbild från en av företagets anläggningar.
En man i 60-årsåldern som tidigare var anställd vid Bombardier har nu åtalats. Arkivbild från en av företagets anläggningar.
BrottTT

Åtal har väckts i vad som tros kunna bli en av Sveriges största muträttegångar någonsin.

En före detta hög chef vid Bombardier misstänks ha betalat ut mutor på 800 miljoner kronor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det handlar om affärer som ska ha skett i Azerbajdzjan 2013, då järnvägsnätet i landet skulle moderniseras.

Mutorna betalades ut för att vinna kontrakt på signalsystem till tågtrafiken, vilket var värt runt 2,8 miljarder kronor, rapporterar SR Ekot.

Enligt åklagaren ingick Bombardier ett avtal med ett bolag i Azerbajdzjan som visade sig vara kopplat till den azeriska järnvägsmyndigheten som utlyst upphandlingen.

Enligt åklagaren ska den före detta chefen ha varit informerad om vad som pågick men trots det gjort så att kontraktet med det azeriska bolaget kunde fullbordas.

"Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner amerikanska dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen", säger kammaråklagare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande.

Den misstänkte är en man i 60-årsåldern som arbetade på Bombardier i Stockholm. Han förnekar brott.

2017 friades en rysk säljchef på svenska Bombardier för grovt mutbrott i samma korruptionshärva. Målet är överklagat till hovrätten.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!