A-
A+

Åtalad för lärarmord: "Jättesvårt att förklara"

Två lärare mördades på Latinskolan i Malmö i mars. Nu åtalas en 18-årig elev på skolan. Arkivbild.
Två lärare mördades på Latinskolan i Malmö i mars. Nu åtalas en 18-årig elev på skolan. Arkivbild.
BrottTT

Han gick till attack med kniv och yxa och två lärare på Latinskolan i Malmö miste livet. Nu åtalas 18-åringen för dubbelmord. I polisförhör berättar han om utanförskap och självmordsplaner, men kan inte förklara hur planerna på en skolattack tog form.

Annons

Annons

Jag var väldigt tveksam till om jag skulle klara det här, säger han i det första polisförhöret efter våldsdådet den 21 mars.

Trots upprepade frågor från poliserna om varför han dödade två lärare på sin skola har han svårt att ge ett tydligt svar. Han beskriver att han känner ett utanförskap och att han har svårt ta ta motgångar. Han har länge haft ett självskadebeteende och efterhand även självmordsplaner.

Han nämner också motgångar tiden före dådet, som gjorde att han "känt att det inte finns något hopp": Han blev inte uttagen till värnplikt, som han hade hoppats. Han kände stress över sitt gymnasiearbete och det gick trögt med att skaffa körkort.

Det är jättesvårt att förklara för det fanns inte så där jättemycket. Återigen, det var liksom inget jätteorganiserat, säger 18-åringen när han ännu en gång får frågor om motivet.

Packade ryggsäcken

Han hade förberett sig mentalt och på morgonen den 21 mars packat sin ryggsäck med yxa, hammare, täljkniv och kökskniv. För att kunna skärma av hade han också med sig hörselkåpor och en tunn scarf att dölja sitt ansikte bakom.

Under skoldagen swishade han alla sina pengar till sin pappa, för dem skulle han inte behöva mer, tänkte han, och han gick in på toaletten flera gånger och provade sin utstyrsel.

Efter den sista lektionen, en föreläsning i kriminologi, låste han in sig på en toalett och gjorde sig redo. När han hörde en annan person gå in på toaletten bredvid ställde han sig utanför den och väntade.

När den kvinnliga läraren kom ut från toaletten gick han till attack och sedan kom ytterligare en lärare. Hon försökte fly in i ett klassrum, men 18-åringen hann efter och gav sig på även henne.

Efteråt ringde 18-åringen själv till SOS Alarm och inväntade sedan polisen.

Annons

Annons

Rättspsykiatrisk undersökning

I väntan på åtalet har 18-åringen suttit på häktet i Malmö. Han har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning, som visat att han kan ha lidit av en psykisk störning. Därmed kommer han, om domstolen finner honom skyldig, att få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning i ett senare skede.

Försvarsadvokat Anders Elison säger att 18-åringen efteråt varit djupt ångerfull. Advokaten beskriver att 18-åringen genom att begå ett våldsbrott ville provocera polisen så starkt att han skulle bli skjuten.

Han hade sådana tankar. Hans avsikt var att inte själv komma levande från Latinskolan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.