A-
A+

Åtalade litade på Encro till "1 000 procent"

Två personer sköts till döds utanför en nattklubb i centrala Norrköping i början av december 2019. Arkivbild
Två personer sköts till döds utanför en nattklubb i centrala Norrköping i början av december 2019. Arkivbild
BrottTT

Tre män dödades vid två olika skjutningar vid restauranger i Norrköping. Nu åtalas totalt sex män för inblandning i morden, som enligt åklagaren har kopplingar till kriminella gäng.

Annons

Annons

Den första skottlossningen ägde rum den 5 december 2019. Två män i 40- respektive 45-årsåldern dödades utanför en nattklubb i Norrköping när det sköts med pistol och automatvapen från en passerande bil. Ännu fler hade kunnat dödas eller skadas – ett stort antal personer befann sig i närheten men undkom att träffas av kulorna.

Fyra män åtalas för att ha dödat männen tillsammans och i samförstånd. Två av dessa har enligt åklagaren skjutit, mot betalning.

Spanade

"De andra två har varit delaktiga i morden, den ena genom att bland annat ha planerat gärningen, tillhandahållit mordvapnen och betalat skyttarna. Den andra mannen har bland annat spanat på personerna som kom att mördas och berättat för skyttarna exakt var de befunnit sig", säger åklagaren Karin Sandén i ett pressmeddelande.

Alla fyra åtalas dessutom för framkallande av fara för annan.

Våren 2020 skedde en ny skottlossning mot två personer, denna gång utanför en restaurang i handelsområdet Ingelsta i Norrköping. En person dödades, den andra klarade sig utan att träffas av skotten.

Annons

Annons

Olika roller

Samma fyra som åtalas för första morden åtalas även för denna händelse, samt två personer till.

"Även här har det varit fråga om ett gemensamt brottsupplägg där de sex personerna haft olika roller som varit nödvändiga för att brotten skulle kunna utföras", säger åklagare Anna Hjorth.

Bevisningen i målet består bland annat av övervakningsfilmer, vittnesförhör samt rums- och telefonavlyssning. Precis som i flera andra nu aktuella brottmål åberopas även material från den krypterade meddelandetjänsten Encrochat.

"Encrochat-materialet som vi har fått tillgång till har vi lyckats knyta till person, menar vi, och innehållet är tydligt när det gäller hur de agerat, vilka roller de haft och hur de planerat gärningarna. De har litat på Encro till '1 000 procent', som de också skriver i chattarna", kommenterar åklagarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!