A-
A+

Åtalas för att ha spridit försvarsinformation

Totalt ska den mannen ha spridit känslig information om tretton försvarsanläggningar. Arkivbild.
Totalt ska den mannen ha spridit känslig information om tretton försvarsanläggningar. Arkivbild.
BrottTT

En man i 50-årsåldern åtalades i dag misstänks för att ha spridit uppgifter om svenska försvarsanläggningar på ett hemligt forum på internet.

Det rör sig om försvarsanläggningar som av Försvarsmakten bedöms ha stor betydelse för rikets försvar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Annons

Annons

Till det hemliga nätforumet bjöds den in som var duktig på eller hade specialinformation om svenska försvarsanläggningar.

Jag påstår att den här mannen har spridit uppgifter på forumet om 13 anläggningar som är väldigt känsliga, säger Mats Ljungqvist.

Mannen, liksom flera andra från forumet före honom, åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, för vilket maxstraffet är fyra år.

Gjort kartläggning

Mats Ljungqvist säger att gemene man kanske kan undra vad som är så hemligt med anläggningar som kan ha stått i skogen i 20, 30, 40 år och vad som gör brottet så pass allvarligt att det kan ge flera års fängelse.

Hade de endast fotograferat anläggningarna hade det varit bötesbrott. Det de gjort är en kartläggning av funktion och av hur de här anläggningarna hör ihop.

Forumet, där medlemmarna delade med sig av information och diskuterade försvarsanläggningar stängdes ned av Säpo för "flera år sedan" och sedan dess är det sex personer som varit aktiva på forumet som åtalats. Och enligt Mats Ljungqvist är fler åtal att vänta.

Vi är totalt tre åklagare som jobbar med det här. Utredningarna tar väldigt lång tid för man måste titta på bilder och annan information. Sedan måste också exempelvis Försvarsmakten åka ut på plats för en bedömning.

Annons

Annons

Militärt intresserad

Kammaråklagaren vill inte gå in närmare på detaljer om den åtalade mannen, som är hemmahörande i Gävleborgs län, men säger att mannen varit militärt intresserad.

Det framgår av förhören att han själv vidgått att han har ett starkt intresse för de här olika frågorna. Det har ju också varit en förutsättning för att få komma in i det här forumet, säger Mats Ljungqvist.

Det åtalade mannen är inte frihetsberövad, eftersom det inte funnits några särskilda häktningsskäl. Och samma sak har det varit med de andra män från forumet som tidigare åtalats.

Skälet är att det här är i grunden ostraffade oförvitliga medborgare som arbetar, betalar sin skatt och går till jobbet men som har haft det här som ett intresse. Men det har varit ett farligt intresse och det är en mycket allvarlig gärning, säger Ljungqvist.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.