ATG stämmer Svenska Spel för travreklam

ATG stämmer Svenska Spel för användandet av kännetecknet 'Trav & Galopp' i företagets marknadsföring av sina spel på hästar, meddelar ATG i ett pressmeddelande. Arkivbild.
ATG stämmer Svenska Spel för användandet av kännetecknet "Trav & Galopp" i företagets marknadsföring av sina spel på hästar, meddelar ATG i ett pressmeddelande. Arkivbild.
EkonomiTT

ATG stämmer Svenska Spel för användningen av produktnamnet "Trav & Galopp" i marknadsföring av sina nya spel på hästar.

Namnanvändningen sker "i uppenbart syfte att profitera på ATGs långvariga och omfattande investeringar" i namnet Aktiebolaget Trav och Galopp, skriver ATG.

Annons

Annons

Annons

Annons

Stämningsansökan lämnades in till Patent- och Marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt under onsdagen.

"Att skydda våra varumärken är vår skyldighet gentemot våra ägare, Svensk Travsport och Svensk Galopp, och alla tiotusentals i landet som har hästsporten som sin näring, säger Hasse Lord Skarplöth, vd på ATG, i ett pressmeddelande.

"ATG är det enda spelbolaget som bidrar till hästsportens välmående, så det här handlar om att säkra den svenska hästsportens framtida försörjning", säger han.

Äger Trav och Galopp

Advokat Per Ericsson som företräder anmälan säger att ATG sedan 1973 har ensamrätt för kännetecknet ”Trav och Galopp” genom registrering av sitt företagsnamn. Svenska Spels användning av ”Trav & Galopp” i marknadsföringen av spel på hästar utgör därmed ett intrång i ATG:s namn, enligt Ericsson:

ATG värnar om sina immateriella rättigheter och det är ett företagsnamn som registrerades redan på 70-talet som man har ensamrätt till, som nu enligt ATG utnyttjas av Svenska Spel.

Stämningsansökan följer av att Svenska Spel under hösten lanserade produkter och tjänster för spel på hästar, för vilka man använder namnet "Trav & Galopp" i sin marknadsföring.

Annons

Annons

Profiterar på ATG

I stämningsansökan står att "Svenska Spels användning sker i uppenbart syfte att profitera på ATGs långvariga och omfattande investeringar i företagsnamnet, dess särskiljningsförmåga och det anseende som är förknippat med företagsnamnet".

När Svenska Spel använder detta är risken uppenbar för sammanblandning om vem som är avsändare, säger Ericsson.

ATG yrkar att domstolen förbjuder Svenska Spel att använda "Trav & Galopp" vid vite om en miljon kronor.

ATG yrkar även att domstolen "fastställer att Svenska Spel är skyldigt att till ATG betala skälig ersättning för utnyttjandet i näringsverksamhet av företagsnamnet 'Aktiebolaget Trav och Galopp' samt ersättning för den ytterligare skada intrånget medfört för ATG".

Har inte ensamrätt

Svenska Spels chefsjurist Lena Lassenius säger i en skriftlig kommentar till TT att det inte är möjligt att få ensamrätt att använda "rent beskrivande ord" för sin verksamhet.

”Svenska Spel har dessutom ansökt och fått beviljat registrering av ett figurvarumärke som innehåller orden Trav & Galopp. Patent- och registreringsverket har då bedömt att ATG:s firmanamn inte utgör hinder mot registreringen, just eftersom dessa ord får anses vara beskrivande", säger hon.

ATG:s registrering av firmanamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hindrar därmed inte andra att använda de ord som beskrivning av sin verksamhet, säger hon.

"Vi kommer att bemöta ATG:s stämning och därefter får Patent- och marknadsdomstolen bedöma saken”.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons