-
+

Åtgärder skärps – "allvarligt och oroväckande"

Jakten på mutationer trappas upp. I Gävleborg införs nu skärpta restriktioner efter spridning av flera de olika varianter som finns. Arkivbild.
Jakten på mutationer trappas upp. I Gävleborg införs nu skärpta restriktioner efter spridning av flera de olika varianter som finns. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Region Gävleborg inför skärpta rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19. Den brittiska mutationen sprider sig mycket snabbt, dessutom har den brasilianska mutationen upptäckts.

Det här är allvarligt och oroväckande, säger regionens smittskyddsläkare Shah Jalal.

Annons

Annons

Under förra veckan ökade andelen fall av den brittiska mutationen med 70 procent i Region Gävleborg. Mutationen ligger nu bakom drygt 42 procent av alla nya fall.

Dessutom har fyra fall av den brasilianska mutationen upptäckts i regionen.

Det är också en variant som smittar mer effektivt och sprider sig snabbare, som gör att läget snabbt kan bli sämre, säger smittskyddsläkaren Shah Jalal.

Ingen av de fyra personer som smittats med den brasilianska mutationen har dock fått mer än lindriga symtom och samtliga har nu tillfrisknat, tillägger han.

Skannar alla positiva prover

TT: Vet ni om den brasilianska mutationen har börjat sprida sig i Region Gävleborg?

Nej, vi skannar alla positiva prover för att hitta muterade varianter. Så om det hade funnits borde vi ha hittat. Men risken finns ju absolut, säger Shah Jalal.

TT: En av de smittade med den brasilianska mutationen ska ha varit i Stockholmsområdet. Vet du om några smittfall har upptäckts där?

Nej, inte vad jag vet. Det var i slutet av januari. Vi måste göra en utökad smittspårning för att få fler detaljer, säger Shah Jalal.

Annons

Annons

"Utesluter ingenting"

Bakom beslutet att skärpa rekommendationerna i Region Gävleborg ligger också det faktum att behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska.

De nya rekommendationerna innebär bland annat ökad användning av munskydd, till exempel vid alla tidpunkter i kollektivtrafiken, samt på arbetsplatser där det inte går att hålla avstånd. Dessutom rekommenderas personer som arbetar i områden där det bedöms pågå ett större utbrott att undvika att vistas ute i samhället.

De nya skärpta rekommendationerna gäller från och med tisdagen den 23 februari 2021 till och med den 10 mars 2021.

TT: Kan det bli aktuellt med fler åtgärder?

Vi utesluter ingenting. Utöver de skärpta lokala rekommendationer som vi har gått ut med i dag så har alla invånare ett viktigt personligt ansvar. Var och en är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och andra mot smittspridning av covid-19, säger Shah Jalal.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss