A-
A+

Åtta unga döda i festivalkaos

Olyckan inträffade under Travis Scotts framträdande på fredagskvällen, lokal tid.
Olyckan inträffade under Travis Scotts framträdande på fredagskvällen, lokal tid.
USATT

Minst åtta unga personer har omkommit och flera har skadats på Travis Scotts musikfestival Astroworld i Houston, Texas. Olyckan inträffade när panik bröt ut i publiken under rapparens konsert.

Resten av festivalen har ställts in.

Annons

Annons

De kaotiska scenerna utbröt efter att Scott gick på scen vid klockan 21 på fredagskvällen, lokal tid. Runt 50 000 personer befann sig i folkmassan.

Publiken började pressa sig framåt mot scenen och panik uppstod, säger Houstons brandchef Samuel Peña vid en pressträff, enligt ABC News.

Avbröt flera gånger

Houston Chronicle rapporterar att Travis Scott avbröt framträdandet flera gånger när han såg nödställda i publiken, och bad säkerhetspersonalen att hjälpa dem ur folkmassan.

"Jag är fullkomligt förtvivlad över det som skedde i går. Mina tankar går till familjerna och alla som påverkades”, skriver stjärnan på Twitter.

Utöver de omkomna fördes tiotals personer till sjukhus, och runt 300 vårdades på plats.

De omkomna var mellan 14 och 27 år, enligt borgmästaren Sylvester Turner. Han säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om vad som gick fel, skriver AP.

Vad som fick publiken att börja pressa sig framåt mot scenen är oklart.

Jag har skickat utredare till sjukhuset, för vi vet helt enkelt inte. Vi ska göra en utredning och ta reda på det, säger Houstons polischef Troy Finner enligt The New York Times.

Annons

Annons

"En kraft tog över"

Vittnen har berättat att en klocka räknade ner till när Travis Scott skulle börja sitt framträdande. Det fick publiken att strömma fram mot scenen.

Så fort som han kom ut på scenen var det som en kraft tog över och allt blev helt galet. Helt plötsligt kläms ens revben. Du får någons arm runt din nacke. Du försöker andas men du kan inte, säger Niaara Goods, 28 år, till AP.

Andra vittnen säger att det fanns flera så kallade flaskhalsar på området där det var stor trängsel och hetsig stämning, till exempel vid testcentret för covid-19 och vid försäljningsområden, skriver Reuters.

Även tidigare under kvällen ska många ha skadats när hundratals personer stormade festivalområdet, och arrangörerna manar i ett Instagram-inlägg alla som har information om vad som hände att höra av sig till polisen.

Travis Scott har arrangerat festivalen i sin forna hemstad Houston sedan 2018. Förra årets upplaga ställdes in på grund av pandemin, så avsikten var att kunna hålla en storstilad återkomst i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.