Attackerade bybor vädjar om hjälp

En av familjerna i byn Balbatzul står i resterna av sitt hem, som brändes ner av beväpnade gärningsmän i attacken tidigt i söndags.
En av familjerna i byn Balbatzul står i resterna av sitt hem, som brändes ner av beväpnade gärningsmän i attacken tidigt i söndags.
GuatemalaTT-AFP

En grupp bybor i Guatemala som utsatts för en våldsam mordbrandsattack vädjar om stöd för att kunna bygga upp tillvaron på nytt.

Annons

Annons

Omkring 40 familjer tvingades från sina hem tidigt i söndags av beväpnade gärningsmän, som sedan brände ner många av deras hus.

Vi ber om hjälp åt dessa familjer och också åt oss, för de rånade oss så nu har vi inga pengar alls, säger 37-åriga Carmen Yalibat.
Våra vänner vars hus brändes ner har varken kläder, mat eller pengar.

Attacken riktades mot byn Balbatzul, som bebos av människor tillhörande urfolksgruppen qʼeqchiʼ. Invånarna misstänker att gärningsmännens mål varit att ta kontroll över marken, som ägs av Dieseldorff Kaffee. Kaffeproducenten har nekat till inblandning i attacken.

De drabbade familjerna arbetade tidigare åt Dieseldorff men avskedades utan att få de anställningsförmåner de hade rätt till, enligt fackföreningsrörelsen Comité de Unidad Campesina (Cuc). Sedan dess har de krävt att få odlingsmark som kompensation och har ockuperat land i protest.

Edgar Choqui, chef för ett lokalt utvecklingsprojekt, säger att gärningsmännen kom från närliggande samhällen och ville ta kontroll över kardemummaodlingar i området.

De attackerade med granatkastare och sköt med vapen av olika kaliber. Om inte invånarna hade flytt sina hem så hade alla varit döda, säger Choqui, som själv flydde upp i bergen med sin fru och sina döttrar.

Myndigheterna har skickat omkring 20 poliser till byn för att skydda familjerna från nya attacker och president Alejandro Giammattei har lovat att stärka upp säkerheten i området, som ligger runt 12 mil från huvudstaden Guatemala City.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons