A-
A+

Australien börjar öppna gränserna

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
AustralienTT

Från och med nästa månad kan många australier som under pandemin fastnat utomlands äntligen återvända hem.

Det är dags att ge australierna sina liv tillbaka, säger premiärminister Scott Morrison.

Annons

Annons

Australiens gränser mot omvärlden, som sedan i mars 2020 med få undantag har varit stängda, är på väg att öppnas igen. För vissa delar av landet sker det redan i november.

Australien kommer inom kort att vara "ready for takeoff", säger premiärminister Morrison vid en presskonferens.

Australien kommer att ta bort begränsningen på hur många personer som släpps in i landet. Till en början kommer det att vara fritt fram för australiska medborgare eller de med permanent uppehållstillstånd och som är fullvaccinerade att resa hem, under förutsättning att de genomför en veckas hemkarantän.

Ovaccinerade australier, eller de som har fått ett icke-godkänt vaccin, kommer fortfarande att behöva genomgå karantän på hotell eller särskilda anläggningar i 14 dagar.

Den exakta tidpunkten när öppningen inleds varierar från delstat till delstat, men New South Wales med storstaden Sydney väntas vara först ut.

Öppningen betyder också att fullvaccinerade australier inom kort kommer att kunna resa utomlands utan att först söka särskilt tillstånd. Man siktar också på att etablera karantänfritt resande med andra länder, exempelvis Nya Zeeland.

När gränserna öppnar för icke-australier är ännu inte känt, men Morrison nämner att det för exempelvis studenter eller de med arbetstillstånd, från vissa länder, kan bli aktuellt i början av nästa år. Den nuvarande gränsstängningen gäller till och med den 17 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.