A-
A+

Australien nära affär om ubåtar

Australiens premiärminister Anthony Albanese ska besöka Joe Biden i USA och väntas då offentliggöra en stor ubåtsaffär. Arkivbild.
Australiens premiärminister Anthony Albanese ska besöka Joe Biden i USA och väntas då offentliggöra en stor ubåtsaffär. Arkivbild.
AustralienTT-AFP

Australiens premiärminister Anthony Albanese ska åka till USA och träffa president Joe Biden. Under mötet väntas de två länderna presentera en uppgörelse om att Australien ska skaffa atomubåtar.

Annons

Annons

Efter ett och ett halvt år av förhandlingar väntas Australien presentera sina planer på att införskaffa åtta atomdrivna ubåtar, vilket premiärministern kallat den största ökningen av landets försvarsförmåga hittills.

Jag kommer att träffa president Biden i USA. Vi kommer att återkomma med detaljer om arrangemanget, säger Anthony Albanese.

De senaste 18 månaderna har detaljerade samtal pågått mellan Washington, Canberra och London om att Australien ska få tillgång till känslig kärnkraftsteknik.

Värt tiotals miljarder

Det är första gången sedan 1960-talet, när Storbritannien fick amerikansk hjälp att designa sina egna ubåtar, som USA-skapad atomubåtsteknik exporteras.

Ubåtskontraktet mellan Australien och USA uppskattas vara värt tiotals miljarder amerikanska dollar.

Atomubåtar är svåra att upptäcka och kan färdas långa sträckor under lång tid och väntas vara bestyckade med avancerade kryssningsrobotar.

Enligt experter är ubåtarna effektiva för att avskräcka alla potentiella fiender och även för att utan förvarning utföra attacker långt in bakom fiendelinjer.

Annons

Annons

Oro i Kina

Peking har uttryckt starkt ogillande mot ubåtsavtalet, som anses vara farligt och utformat för att riktas mot Kina.

Avtalet är tecknat inom ramen för det militära samarbetet Aukus som överenskommits mellan Australien, USA och Storbritannien med syfte att dela avancerad militär och även civil teknik.

Det finns dock fortfarande många frågetecken kring atomubåtsavtalet. Exempelvis om Australien ska köpa amerikanska eller brittiska ubåtar, var de kommer att byggas och när de ska vara klara att sjösätta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.