A-
A+

Även åklagaren överklagar Estoniadom

Dykningarna som gjordes för tv-serien har lett till nya undersökningar. Bilden är tagen i samband med haverikommissionens dykningar i juni i år.
Dykningarna som gjordes för tv-serien har lett till nya undersökningar. Bilden är tagen i samband med haverikommissionens dykningar i juni i år.
BrottTT

Kammaråklagare Helene Gestrin vill se skärpta straff för de uppmärksammade dykningarna vid Estonia.

Även hon har därför överklagat tingsrättens dom.

Annons

Annons

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson fälldes i början av september av Göteborgs tingsrätt för brott mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Helene Gestrin vill nu att straffen skärps.

"De båda tilltalade dömdes till 40 dagsböter. Jag hade yrkat på villkorlig dom och böter och anser att männen ska få skärpta straff", säger hon i ett pressmeddelande.

"Nu är det upp till hovrätten att besluta om de beviljar prövningstillstånd, vilket jag tycker vore lämpligt att ge eftersom lagstiftningen och frågan om straff tidigare inte är prövad".

Duon dömdes för att 2019, med hjälp av en dykrobot, ha filmat vid Estonia för tv-serien "Estonia – fyndet som förändrar allt".

I serien visades bland annat ett okänt hål i skrovet på den förlista färjan. Bilderna har lett till nya undersökningar av katastrofen på Östersjön 1994.

Henrik Evertsson och Linus Andersson meddelade redan när domen kom den 5 september att de kommer att överklaga i ett försök att bli frikända.

"Vår inställning är oförändrad och vi nekar till brott", sade Evertsson i en skriftlig kommentar till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.