A-
A+

Även äldre ska vaccineras med Astra Zeneca

Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla över 18 år.
Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla över 18 år.
CoronavirusetTT

Vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca ska ges även till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.

Vi ser i våra beräkningar att det viktigaste är att skydda de allra sköraste, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Tidigare har tillräcklig kunskap om skyddseffekt för äldre saknats och vaccinet från Astra Zeneca har därför endast getts till vuxna som är yngre än 65 år. Men nya studier från Storbritannien har fått Folkhälsomyndigheten att svänga i frågan och Astravaccinet ska nu ges till alla över 18 år.

Skyddseffekterna av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vaccin, säger Sara Byfors vid myndigheternas presskonferens.

Med detta vaccin får vården lite större tidsmarginaler att arbeta med, när det gäller hur och när de två sprutorna ska ges. Det kommer också att underlätta leveranserna. Det blir kort och gott fler doser totalt sett, poängterar Byfors.

"Enklare att planera"

Framför allt blir det lite enklare för regionerna att planera, att de inte behöver dela upp vaccinen till olika grupper utan man kan ta det vaccin man har och ge det till dem som behöver det allra mest. Så sett blir det ju enklare, att man kan prioritera de först prioriterade grupperna, säger Sara Byfors.

Jämfört med vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna har Aztra Zenecas vaccin ett mer generöst tidsfönster mellan den första och andra dosen. FHM rekommenderar att den andra dosen av detta vaccin tas efter nio till tolv veckor efter den första, jämfört med de tre-fyra veckor som rekommenderas för de andra.

Det är ju positivt såklart. Dels att man har ett bra skydd efter den första dosen och sedan att man kan vänta lite längre gör ju att vi hinner komma upp i kvantiteter i hur mycket vaccin vi får, säger Sara Byfors i en intervju i samband med presskonferensen.
Om tre månader tror vi att vi har god vaccintillgång.

Astravaccinet kan förvaras i kylskåp, till skillnad från de andra vaccinen som behöver hållas nedfrysta.

Annons

Annons

"Ska inte tacka nej"

Statsepidemiolog Anders Tegnell har beskrivit det som att det vore en "grov felkalkyl" att avvakta med Astravaccinet i väntan på något annat.

Många äldre uppges ha tackat nej till Astra Zenecas vaccin till följd av tidigare rapporter om att det ger ett sämre skydd.

Man ska verkligen inte tacka nej. Om det skiljer två procent i skyddseffekt åt det ena eller andra hållet spelar inte så stor roll för dig som individ. Du får ju ett 80-procentigt skydd från inget skydd alls, så att tacka nej känns väldigt, väldigt märkligt, säger Byfors.

Nya regler

Parallellt med det nya vaccinbeskedet meddelar Folkhälsomyndigheten också att man nu formellt fattat beslut om att begränsa det maximala antalet besökare i varuhus, butiker och gym. Varje person ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av lokalen och det får aldrig närvara mer än 500 personer vid ett och samma tillfälle, enligt den nya regeln. Åtgärderna träder ikraft 6 mars för att sträcka sig till 11 april.

Folkhälsomyndigheten påminner också om det tidigare beslutet om att restauranger i varuhus endast får ta emot en person per sällskap.

Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel, säger Sara Byfors.

Tredje våg drar in

Generellt är coronaläget dystert i landet, där flera regioner gör gällande att de nåtts av en tredje våg.

Vi ser en ökning nu de senaste veckorna, säger Sara Byfors.

Hon berättar att ökningen syns i alla åldersgrupper under 70 år, men nästan ingen i gruppen över 80 år.

Den ökade smittspridningen gör också avtryck i sjukvården där intensivvårdsavdelningarna är ansträngda, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Den nationella ökningen av covid-19-patienter fortsätter, säger han.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig uppgift i faktarutan, om hur många som fått en första vaccinspruta i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!