A-
A+

Även Norge skickar F-16 till Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre hälsar på president Volodymyr Zelenskyj på Ukrainas självständighetsdag.
Statsminister Jonas Gahr Støre hälsar på president Volodymyr Zelenskyj på Ukrainas självständighetsdag.
UkrainaTT

Även Norge skickar stridsflyg av typen F-16 till Ukraina, bekräftar statsminister Jonas Gahr Støre under sitt besök i Kiev.

Annons

Antalet flygplan och hur de ska fasas in måste vi diskutera med Ukraina och våra allierade. Men Ukraina kan räkna med att Norge bidrar, säger Støre till nyhetsbyrån NTB.

Norge blir därmed det tredje Natolandet att skicka F-16 till Ukraina. Danmark och Nederländerna har sedan tidigare meddelat att man skickar F-16 till landet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det är ett "viktigt och historiskt beslut".

Vi har tre länder hittills som har sagt att de ska ge oss F-16-plan: Danmark, Nederländerna och Norge. Vi är väldigt tacksamma mot dessa länder, säger Zelenskyj, enligt NTB.

Jonas Gahr Støre var i Kiev när Ukraina firar sin självständighetsdag på torsdagen.

Vi är i en stor europeisk huvudstad, med ett närmast normalt stadsliv på en helgdag. Det säger något om självbevarelsedriftens kraft. De är utsatta för drönare och robotar men har en motståndskraft i sin vardag, säger Støre till VG under sitt besök i Kiev.

Den norska regeringen har även presenterat ett nytt stödpaket till Ukraina. Det innehåller bland annat luftvärnsrobotar, minröjningsutrustning samt runt 1,5 miljarder norska kronor till att säkra Ukrainas energiförsörjning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.