-
+

Avgångskrav efter ryssbesök

EU:s utrikeschef Josep Borrell har det tungt efter förra veckans besök i Moskva. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell har det tungt efter förra veckans besök i Moskva. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Förnedrande, tycker ilskna kritiker och kräver att EU:s utrikeschef ska avgå efter förra veckans besök i Moskva.

Nya sanktionsdiskussioner väntar om två veckor.

Annons

Annons

EU-kommissionens toppnamn har haft ett par tunga veckor den senaste tiden. Ordförande Ursula von der Leyen har kritiserats hårt för EU:s vaccinhantering i coronakrisen. Nu stormar det minst lika mycket kring hennes utrikeschef, Josep Borrell.

Den spanske socialdemokraten sågas ordentligt för sin insats under ett besök i Moskva från torsdag till lördag i förra veckan.

"Fel tid, fel plats. Han förödmjukade sig själv och EU", skriver exempelvis Estlands förre premiärminister Andrus Ansip på Twitter.

Ansips landsman Riho Terras – Estlands överbefälhavare fram till 2018 – kräver till och med Borrells avgång i ett brev till von der Leyen.

Debatt väntar

Kritiken gäller framför allt Borrells oförmåga att svara när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en gemensam presskonferens i fredags utmålade EU som "opålitligt".

Att Ryssland samtidigt beslutat utvisa tre diplomater från Sverige, Tyskland och Polen har strött ytterligare salt i såren.

En het debatt är att vänta när Rysslandsresan ska diskuteras i EU-parlamentet under tisdagseftermiddagen.

"Hans misslyckande med att stå upp för EU:s intressen och värderingar under det här besöket har orsakat allvarlig skada", skriver konservative Terras i sitt brev till EU-kommissionen.

Annons

Annons

Fler sanktioner?

Borrell försvarar ändå sin resa och slår offensivt tillbaka genom att konstatera att EU:s säkerhet inte förbättras av att "låsa in sig bakom murar och ropa".

"Vi måste möta våra utmaningar och i det ingår att träffa andra på deras hemmaplan . . . så vi bättre kan analysera läget vi står inför och vilka åtgärder vi bör vidta", skriver utrikeschefen i ett blogginlägg.

Nya EU-diskussioner om relationen till Ryssland väntar om två veckor då EU-ländernas utrikesministrar möts den 22 februari. Inför det väntas nya påstötar om utökade EU-sanktioner, inte minst från de baltiska länderna och Polen.

Då ska utrikesministrarna diskutera ytterligare åtgärder med anledning av rättegången mot (den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej) Navalnyj och det polisvåld som har förekommit mot fredliga demonstranter, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss