A-
A+

Avhoppad rysk legosoldat släpps av norsk polis

Migrantanläggningen nära Oslo där Medvedev hållits de senaste dagarna.
Migrantanläggningen nära Oslo där Medvedev hållits de senaste dagarna.
NorgeTT-NTB

Den påstådde före detta Wagnersoldaten Andrej Medvedev har släppts ur förvar, meddelar norsk polis.

Samtidigt hopar sig frågetecknen om ryssens bakgrund.

Annons

Annons

Medvedev, som sökt asyl i Norge efter att i gryningen den 13 januari ha tagit sig över gränsen från Ryssland, har dock fått lova att inte lämna en specifik vistelseort som polisen ska fatta beslut om.

26-åringen, som tidigare vistats på hemlig adress i Norge, greps i måndags med stöd av landets utlänningslag. Mediebolaget NRK rapporterade då att ryssen flyttats till ett migrationsförvar i Trandum norr om huvudstaden Oslo. Enligt hans advokat Brynjulf Risnes har det uppstått "friktion" mellan Medvedev och den norska polisen på grund av de stora säkerhetsåtgärder som satts in.

Andrej Medvedev säger sig ha lämnat den paramilitära Wagnergruppen efter att ha stridit i Ukraina för gruppens räkning under fyra månader. Enligt uppgift sitter han på stora mängder information och vill vittna om Wagners krigsbrott i Ukraina.

Hans historia ifrågasätts dock från flera håll. Enligt vissa experter är det otänkbart att han korsat den tungt bevakade rysk-norska gränsen utan medhjälp. En kartläggning av norska Aftenposten slår fast att det finns många hål och oklarheter i Medvedevs historia.

FN:s utredningskommitté för Ukraina uppges nu vilja prata med ryssen. Han kommer också fortsätta att ge upplysningar till den norska rikskriminalpolisen Kripos, uppger hans advokat till Aftenposten. Att utvisa Medvedev till Ryssland – något som 26-åringen uttryckt oro för – är uteslutet, enligt norska medier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.