A-
A+

Backstjärnan välkomnar tuff JVM-premiär

Kan det bli svenskt segerjubel efter JVM-premiären mot Ryssland i kväll? Arkibild.
Kan det bli svenskt segerjubel efter JVM-premiären mot Ryssland i kväll? Arkibild.
IshockeyTT

Ett av turneringens bästa lag direkt i JVM-premiären i ishockey.

Kör på, tycker Juniorkronornas backklippa Simon Edvinsson.

Det blir bra att komma in i det direkt, säger han inför matchen mot Ryssland.

Annons

Annons

Det råder ingen tvekan om att det kunde vara en enklare premiärmatch för Juniorkronorna. I stället får Sverige ta tjuren vid hornen direkt när man ställs mot Ryssland under annandagskvällen i Red Deer, Kanada.

Det är en tuff start men det blir en bra första match, säger Simon Edvinsson.

TT: Det är alltså en fördel snarare än en nackdel att möta Ryssland direkt?

Ja, det tycker jag. Det blir en annan känsla i laget för alla i laget att gå ut och känna att det är en tuff match direkt. Det brukar vara bra, tycker jag.

Hotet: Ryska underbarnet

Som en nyckelspelare i backuppsättningen kommer Edvinsson få ta ett stort ansvar, och eftersom man ställs mot en frejdig rysk offensiv lär en hel del av ansvaret behöva tas i försvarszon.

Bland annat kommer det svenska försvaret behöva tampas med underbarnet Matvej Mitjkov. Den nyss fyllda 17-åringen har gjort elva KHL-matcher under hösten och är den yngsta ryska A-landslagsspelaren genom tiderna. Att han är spelsugen visade han också i Rysslands JVM-genrep mot Kanada, förlust med 6–4, då han gjorde två mål och en assist.

En ”sjukt bra hockeyspelare”, konstaterar Edvinsson.

Vi får se upp med honom. Han är riktigt vass och det är även många andra. Vi ska ha en genomgång senare så vi kommer att vara väl förberedda, säger han.

Annons

Annons

Flera olika scenarier

Förbundskapten Tomas Montén, som är tillbaka i JVM-båset efter att ha missat förra årets turnering med covid-19, säger sig inte bry sig nämnvärt om vilka man möter först i turneringen. Men han medger att Ryssland – som i fjol bröt Juniorkronornas svit på 54 raka gruppsegrar – blir en värdemätare.

Det är ett väldigt bra lag. De är duktiga på omställningar, framför allt kvicka och duktiga med pucken och i flygande anfall. Vi måste vara vaksamma och noggranna med var vi placerar pucken på banan. De kan spela ett ganska så aggressivt försvarsspel eller så håller de ihop laget och backar hem. Vi måste vara förberedda på båda scenarierna, säger Montén.

Uppladdningen inför premiären har på grund av pandemin kanske inte varit den roligaste. Juniorkronorna får inte lämna hotellet i kanadensiska Red Deer – men man har åtminstone kunnat fira jul ihop.

Det är ju alltid lite speciellt när man inte firar som vanligt hemma med nära och kära. Men jag tycker att vi fick en bra dag i går (julafton). Förutsättningarna är inte jätteenkla men vi hade lite turneringar, tävlingar och en finare julmiddag på kvällen, säger Montén.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.