Båda sidor i georgiska valet hävdar seger

Valararbetare gör sitt yttersta för att få röstningen coronaanpassad i Georgiens huvudstad Tbilisi.
Valararbetare gör sitt yttersta för att få röstningen coronaanpassad i Georgiens huvudstad Tbilisi.
GeorgienTT-AFP

Georgiens fyra miljoner invånare gick på lördagen till valurnorna. Valen där tenderar att gå hett till – endast en gång har makten överlämnats på ordnat och fredligt vis.

Båda sidor utropade sig preliminärt till segrare i det dramatiska parlamentsvalet.

Annons

Annons

Två välkända profiler gjorde upp. Den tidigare presidenten Mikhail Saakasjvili, för närvarande i självvald i exil i Ukraina, och den tidigare premiärministern Bidzina Ivanishvili, en av Georgiens rikaste män.

Vallokalsundersökningar visade motstridigt resultat, vilket underblåste farhågor om politisk instabilitet väntar.

Ivanishvili, som leder det allt mer impopulära regeringspartiet Georgisk dröm, förkunnade att hans parti "vann valet för tredje gången i rad".

Oppositionsledaren Saakasjvili kontrade med att "oppositionspartierna tog en triumfatorisk seger".

Spretig opposition

Saakasjvili, som representerar oppositionsgruppen Förenade nationella rörelsen (UNM), har inför valet förmått en spretande samling politiska grupper att sluta upp bakom honom.

Han tjänade som landets president fram tills valet 2012 då Georgisk dröm tog över. Efter detta lämnade han landet för att undkomma åtal om maktmissbruk, en anklagelse som Saakasjvili och hans anhängare anser är politiskt motiverad.

Annons

Annons

Kan dröja länge

Opinionsundersökningar pekade på en mycket jämn kamp mellan de två kandidaterna och valdeltagandet väntade bli högt.

I centrala Tbilisi strålade höstsolen och himlen var hög. Runt om i stadens centrala delar slingrade sig köerna långa för att få komma in i vallokalerna.

Jag är mycket optimistisk, Georgien kommer i dag att göra sig kvitt Ivanishvili och hans korrupta regering, sade rörmokaren Lasha Guruli efter att just lagt sin röst.

Vallokalerna stängde klockan 17 svensk tid och de första preliminära valresultaten väntas vid 21-tiden. På grund av Georgiens komplexa vallagar kan det dröja fram tills slutet av november innan landet får en ny regering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons