A-
A+

Både snö och rusk på nyårsafton

SMHI varnar för kraftigt snöfall i delar av Norrlands kustland.
SMHI varnar för kraftigt snöfall i delar av Norrlands kustland.
VäderTT

Nyårsafton ser ut att bjuda på snö i norr och regn i söder. Ett oväder tilltar längs Norrlandskusten redan under torsdagskvällen och SMHI varnar för kraftiga snöfall.

Annons

Annons

De som befinner sig mellan Örnsköldsvik och Umeå uppmanas att undvika att ge sig ut på vägarna.

Redan nu har det fallit mellan 1-3 decimeter snö, framförallt längs Ångermanlands kust, säger SMHI:s meteorolog Sverker Hellström vid 18.30 på torsdagen.

Från klockan 21.00 fram till fredagsmorgonen har SMHI utfärdat en gul varning längs Norrlandskusten mellan Sundsvall och Kalix – samt en orange för delar av Ångermanland och Västerbotten. Det innebär framförallt ett besvärligaste läge i trafiken.

När det är orange varning för snöfall så bör man inte ge sig ut på vägarna ifall man inte måste.

Det kan bli plusgrader ända upp till Sundsvall under torsdagskvällen och under natten kan temperaturen övergå till plusgrader även i Umeå. Den mildare luften kan göra att snöovädret övergår i regn.

Flera olyckor på vägarna

Länsstyrelsen i Västerbotten har satt in extra resurser för att hantera ovädret.

”Myndigheterna har vidtagit förberedelser, bland annat i form av förstärkta resurser för snöröjning inom de områden där orange varning utfärdats”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikverket har det varit halt på flera håll i landet under torsdagen. Väglaget har lett till flera olyckor i bland annat Västmanland, Gävleborg och Dalarna, rapporterar lokala medier.

Under torsdagen har kollektivtrafik varit inställd på flera platser i Mellansverige och Norrland till följd av dåligt väglag. Bland annat har busslinjer ställts in mellan Uppsala och Heby, samt i Sundsvalls respektive Timrå kommun. Även sophämtningen i Söderhams kommun har uteblivit på grund av halkrisken.

Annons

Annons

Disigt på nyår

Ett nytt snöfall kommer dra in över norra Norrland under nyårsafton. I Götaland och södra Svealand kommer en del regn att passera.

Där det faller nederbörd, speciellt snö, kan sikten bli begränsad. Det kan även bli disigt mellan regnområdena, säger Sverker Hellström.

I södra Sverige kan det bli upp till tio grader varmt under nyårsafton, medan det i de allra nordligaste delarna av Norrland kan bli temperaturer på runt tio minusgrader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.