A-
A+

Badmintonstjärnan: Tvingades till läggmatch i OS

Den tidigare badmintonstjärnan Ye Zhaoying avslöjar nu att semifinalen i Sydney-OS 2000 var en läggmatch. Arkivbild.
Den tidigare badmintonstjärnan Ye Zhaoying avslöjar nu att semifinalen i Sydney-OS 2000 var en läggmatch. Arkivbild.
BadmintonTT

Kinesiskan Ye Zhaoying fick order om att förlora semifinalen i badminton vid OS i Sydney 2000 – och gjorde som hon blev tillsagd.

Det avslöjar hon nu för första gången i en intervju med danska TV2.

Annons

Annons

Den nu 48-åriga Ye Zhaoying var under andra halvan av 90-talet en av världens främsta badmintonspelare.

Vid OS i Sydney tog hon sig hela vägen till semifinal där hon ställdes mot landsmaninnan Gong Zhichao. I den andra semin mötte den danska stjärnan Camilla Martin ytterligare en kinesiska, Dai Yun.

För danska TV2 berättar Ye Zhaoying nu, 22 år senare, att landslagsledningen beordrade henne att förlora semifinalen. Syftet var att säkerställa en kinesisk guldmedalj.

Eftersom det var okänt om Camilla skulle gå till final fick de bestämma vem av oss två de tyckte var bäst lämpad att slå Camilla i en eventuell final. Beslutet blev då att jag skulle förlora mot Gong Zhichao, säger hon i intervjun.

Enligt Zhaoying förmedlades budskapet av landslagstränarna kvällen före semifinalen.

Ordern: Förlora i två raka

De sa till mig att det inte fick vara för uppenbart att jag förlorade med flit. Jag fick inte heller trötta ut Gong Zhichao och jag skulle förlora i två set.

Förlust i två raka set blev det också. Camilla Martin vann i sin tur den andra semifinalen. Väl i final blev Gong Zhichao mycket riktigt numret för stort för danskan, som förlorade i två raka set.

Ye Zhaoying knep till slut bronspengen.Till skillnad från semifinalen enligt henne själv efter en ärlig kamp, eftersom medaljen skulle bli kinesisk oavsett vem som vann.

Enligt Zhaoying fick hon samma bonus som guldmedaljören för sin "uppoffring" – motsvarande cirka 230 000 kronor.

Men jag ville inte ha pengarna. Det var äran som betydde något för mig, säger hon till TV2.

Annons

Annons

Persona non grata

Övertalade Ye Zhaoying att avslöja sanningen gjorde silvermedaljören Camilla Martin – numera badmintonreporter på just TV2 – som också genomförde intervjun.

Ye Zhaoying lever idag i exil i Spanien tillsammans med maken Hao Haidong, en av Kinas främsta fotbollsspelare genom tiderna.

Tillsammans gick de i juni 2020 ut och kritiserade det kinesiska kommunistpartiet, vilket omedelbart förvandlade de omhuldade idrottsstjärnorna till persona non grata i hemlandet.

Deras namn är numera raderade ur de kinesiska historieböckerna. Enligt TV2 resulterar sökningar på deras namn på Baidu, Kinas motsvarighet till Google, i noll sökträffar.

Att trotsa tränarnas direktiv var aldrig något alternativ, berättar Ye Zhaoying.

Om jag hade vunnit min semifinal och sedan förlorat finalen mot Camilla skulle hela Kina betrakta mig som en förrädare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.