A-
A+

Bakslag för Biden när Manchin lämnar senaten

Joe Manchin har meddelat att han inte ställer upp för omval i West Virginia. Arkivbild.
Joe Manchin har meddelat att han inte ställer upp för omval i West Virginia. Arkivbild.
USATT-AP-AFP

Demokraterna i USA får en sämre chans att behålla sin majoritet i senaten 2024 sedan parlamentsledamoten Joe Manchin meddelat att han inte ställer upp för omval i konservativa West Virginia.

Beskedet väcker spekulationer om att han kan vilja satsa på att bli president.

76-årige Joe Manchin är en högerlutande demokrat och hans röstande har upprepade gånger ställt till det för president Joe Bidens agenda i senaten. Nu ger Manchins beslut att inte ställa upp för omval Republikanerna en chans att ta över hans plats i senaten i valet nästa år.

Jag har fattat ett av mitt livs tuffaste beslut och kommit fram till att jag inte kommer att ställa upp för omval till USA:s senat, säger han i en video som lagts upp på X, tidigare Twitter.

Tidigare har Manchin nämnt att det har funnits funderingar på att försöka satsa på presidentposten.

Det jag kommer att göra är att resa runt i landet och tala för att se om det finns ett intresse av att skapa en rörelse för att mobilisera mitten och föra amerikaner samman, säger Manchin nu i sin video.

När Manchin försvinner skulle Demokraterna behöva behålla alla sina platser i senaten, och vinna ytterligare en, för att upprätthålla den svaga majoritet som partiet har i kammaren dag. Alternativet är att behålla alla platser och sitta kvar vid makten i Vita huset, vilket ger vicepresident Kamala Harris en utslagsröst.

Att välja en ny demokratisk senator kan bli svårt i West Virginia, där närmare 69 procent av väljarna röstade för Trump i presidentvalet 2020.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.