A-
A+

Bakterie kan ge badare blodförgiftning

Det varma vattnet ser inbjudande ut. Men se upp för vibriobakterierna som lurar under ytan. Arkivbild.
Det varma vattnet ser inbjudande ut. Men se upp för vibriobakterierna som lurar under ytan. Arkivbild.
HälsaTT

Med stigande värme ökar risken för badsårsfeber. Personer med sämre immunförsvar och öppna sår bör se upp, enligt Folkhälsomyndigheten.

Har man otur kan man drabbas av blodförgiftning, säger epidemiologen Margareta Löfdahl.

Annons

Annons

Monika Löfdahl, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Monika Löfdahl, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

I Finland gick en varning nyligen ut om att vara försiktig med bad i Östersjön. Det är Institutet för hälsa och välfärd som gått ut med varningen, uppger nyhetsbyrån SPT. Speciellt hög är risken i Finska viken och i skärgården utanför Åbo, Uleåborg och Vasa.

Infektion i blodbanan

Varningen gäller de så kallade vibriobakterierna som trivs då det är varmt i vattnet. Om de får fäste i ett sår och sprids kan de orsaka infektion i blodbanan, ett tillstånd som kallas badsårsfeber och som i värsta fall kan vara livshotande. Vanliga symptom är feber och smärta i såret. Det är högre risk att infektionen får ett allvarligt förlopp om personen har ett svagt immunförsvar, till exempel på grund av hög ålder.

Ju längre det är varmt i vattnet, över 20 grader, desto större blir också risken för att bakterierna växer till och att fler blir smittade. Det är vanligast framför allt i Svealand och Götaland men blir det varmare även längre upp i landet finns det risk för fall även där, säger Margareta Löfdahl till TT.

Annons

Annons

Små skrapsår ingen fara

Men det är ingen risk att smittas om man bara har små skrapsår, skavsår, sönderrivna myggbett eller liknande, understryker Margareta Löfdahl.

Hon tillägger att blodförgiftning till följd av vibriobakterier är sällsynt.

Betydligt vanligare är att barn som dyker och är mycket under vattnet drabbas av öroninfektioner än av vibriobakterier, men det är ju inte lika allvarligt som blodförgiftning, säger Margareta Löfdahl.

Hittills i år har tio fall av infektioner till följd av vibriobakterier rapporterats in till Folkhälsomyndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!