A-
A+

Bandysemifinalerna i fara efter coronautbrott

Sandviken tvingas lämna walkover. Arkivbild
Sandviken tvingas lämna walkover. Arkivbild
BandyTT

Sandviken tvingades lämna walkover till den tredje SM-semifinalen i bandy mot Villa Lidköping efter misstänkta covid-19-fall.

Efter flera positiva snabbtester har laget stängt verksamheten – och fruktar att det inte kommer gå att slutföra semifinalserien.

Enligt detta med sju positiva tester är det svårt att genomföra både fjärde och femte matchen också, säger Sandvikens klubbchef Rafi Markarian till Gefle Dagblad.

Annons

Annons

Flera misstänkta covid-19-fall i truppen gjorde att Sandviken tvingades lämna walkover till torsdagens tilltänkta fjärde SM-semifinal mot Villa Lidköping.

Tyvärr har det som inte fick hända hänt. Nu är det dessvärre bara för oss att invänta testsvaren för att se vilken lösning vi kan hitta för semifinal fyra, sade Per Selin, ligachef i Svensk Elitbandy, till Elitseriens webbplats.

Under torsdagskvällen stod det klart att Sandviken har drabbats av flera förmodade positiva fall.

Ja, vi har några fall. Enligt snabbtesterna har vi sju spelare med konstaterad smitta, säger Sandvikens klubbchef Rafi Markarian till Gefle Dagblad.

Enligt SVT har Sandviken nu stängt ned verksamheten tills vidare.

"Det olyckligaste"

Efter Sandvikens walkover tilldömdes Villa Lidköping segern med 5–0 och leder nu med 2–1 i matcher i bäst av fem. Situationen är helt enligt regelverket – före slutspelet beslutades att om en match inte kan genomföras på grund av covid-19 tvingas det drabbade laget att lämna walkover.

Det är det olyckligaste som kan inträffa att Sandviken måste lämna wo i den fjärde matchen. Det är inget vare sig Villa eller Sandviken vill ha, tror jag. Då går ju Villa till final på grund av det, säger Per Selin till TT.

Efter den senaste utvecklingen är Sandvikens klubbchef Rafi Markarian emellertid orolig över att den fjärde semifinalen, som är tänkt att spelas på lördag, och hela semifinalserien är i farozonen.

Enligt detta med sju positiva tester är det svårt att genomföra både fjärde och femte matchen också, säger han.
Jag vill inte säga att vi kommer att behöva lämna walkover på alla matcher och att säsongen är slut. Men vi kommer att ha svårt att genomföra resterade matcher under avtalad tid, sen kan vi inte ta beslut att säsongen är slut, det ligger på vad som kommer.

Annons

Annons

Fler fall i Villa?

Under onsdagen meddelade Villa Lidköping att de hade två spelare samt en ledare som bekräftats smittade. Men på torsdagen såg den siffran ut att ha ökats, sedan klubben gjort snabbtester.

"Tyvärr fick vi inte snabbtester till hela gruppen, som inte tidigare haft covid-19. Vi kommer därför att testa ytterligare tre spelare imorgon. På de snabbtester vi gjort under dagen så har dessvärre fem av sju spelare testats positiva", säger Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas Johansson till klubbens webbplats.

Vad som händer nu återstår att se.

"Vid rådande läge för vi en dialog med såväl oss två lag, Villa Lidköping och Sandviken, samt Svensk elitbandy och Svenska bandyförbundet om fortsättningen av SM-semifinalspelet. Men just nu så ligger match fyra och fem som planerat", säger Jonas Johansson och fortsätter:

"Det är en olycklig situation men samtliga spelare som visat symptom har vi direkt isolerat och skickat på test, de fem som testats positiva nu har varit symtomfria och är symtomfria. Vi fortsätter med testerna för att få samtliga spelare testade med riktiga test på vårdcentralen."

Kan vinna guld på wo?

SM-finalen är planerad till nästa lördag, den 27 mars. Tidigare under torsdagen, innan omfattningen av smittspridningen i Sandviken och Villa Lidköping var känd, var ligachefen Per Selin tydlig med att det inte finns några planer på att flytta finalen – och att ett lag i teorin kan bli mästare efter walkover.

Ja, alltså kommer det dagen före eller samma dag som finalen så är ju scenariot wo. Vi kommer inte flytta finalen på de premisserna (coronarelaterat). Det finns inga planer i dagsläget på att flytta finalen alls. Så det är dumt att spekulera i något annat, sade Selin till Bandypuls.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!