A-
A+

Bangkok hotas av översvämningar

Soldater fyller sandsäckar för att skydda buddhisttemplet Wat Chaiwatthanaram i provinsen Ayutthaya norr om Bangkok.
Soldater fyller sandsäckar för att skydda buddhisttemplet Wat Chaiwatthanaram i provinsen Ayutthaya norr om Bangkok.
ThailandTT-AFP

Över 70 000 hem i norra och mellersta Thailand har översvämmats i spåren av den tropiska stormen Dianmu, och sex människor har dött. Myndigheterna gör nu sitt yttersta för att skydda huvudstaden Bangkok.

Annons

Annons

Vattennivån i floden Chao Phraya, som slingrar sig genom Bangkok, stiger stadigt i takt med att vatten släpps ut från dammar uppströms den nära 40 mil långa floden. Sandsäckar placeras ut och situationen övervakas noga, meddelar regionala myndigheter.

Vi kommer att varna människor om vi ser tecken på att vattnet stiger och det finns risk för en störtflod, säger guvernör Aswin Kwanmuang.

Mångmiljonstaden, som kallats österns Venedig, är byggd på träskmark en och en halv meter över havsnivån. De risodlingar och jordbruk som tidigare absorberade vatten, har numer ersatts av bostäder vilket ökar riskerna.

Stadens plan för att leda bort vatten genom underjordiska reservoarer och tunnlar har sinkats på grund av problem med att köpa upp mark, rapporterar lokala medier.

Under monsunperioden 2011 omkom över 500 människor i de värsta översvämningar som drabbat Bangkok på decennier, och en femtedel av staden låg under vatten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.