A-
A+

Bankerna har tjänat stora pengar på ditt bolån

SEBs vd Johan Torgeby, Swedbanks vd Jens Henriksson, Nordeas vd Frank Vang-Jensen och Handelsbankens vd Carina Åkerström
SEBs vd Johan Torgeby, Swedbanks vd Jens Henriksson, Nordeas vd Frank Vang-Jensen och Handelsbankens vd Carina Åkerström
EkonomiTT

Bankerna har haft ett riktigt bra kvartal, och nästa kan bli ännu bättre. När räntorna höjs ökar chanserna för bankerna att tjäna ännu mer pengar.

Annons

Annons

Mellan april och juni i år har de fyra storbankerna tillsammans dragit in 33,3 miljarder kronor i rörelsevinster. Bankcheferna är både stolta och nöjda.

Trots att det är krig i Europa, inflationen rusar och sämre tider är på väg finns ingen oro över bankernas framtid. Bankerna står starka, säger de, och ser ingen större fara i att bopriserna nu ser ut att falla.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, konstaterar också att det har gått väldigt bra för bankerna under kvartalet.

Och det kommer att gå ännu bättre under nästa, säger han.

Nollräntan borta

Nollränteläget har länge varit ett problem för bankerna, förklarar han. Det har inte funnits utrymme för särskilt bra marginaler på lånen, och bankerna har fått betala för att förvara sina inlånade pengar hos Riksbanken. Men nu när Riksbanken har höjt styrräntan i flera steg så blir det annorlunda. Bankerna kan ta ut mer av kunderna, förklarar han.

Det är klart att man kan hitta scenarier då det blir problem för bankerna, som högre räntor i kombination med en mycket högre arbetslöshet. Men hushållen är väldigt starka, säger Andreas Håkansson.

Det talas och skrivs om att folk nu blir så fattiga, men trots allt så har de flesta en god ekonomi, understryker han. Även om huspriserna faller 10 procent så kommer både bankkunder och bankerna att klara det, enligt Andreas Håkansson.

Peter Malmqvist, oberoende analytiker, ser också fetare vinster för bankerna i sin spåkula. Det högre ränteläget innebär högre marginaler, tror han.

Min bild är att ränteutvecklingen kommer att fortsätta att stiga, säger Malmqvist.

Annons

Annons

Sämre tider

Men höjda räntor ska dämpa den ekonomiska aktiviteten, det är själva vitsen med Riksbankens höjningar. När räntehöjningar väl "gjort sitt jobb" och konsumtionen och aktiviteten minskar så kan det påverka bankerna.

Upp till en viss gräns så innebär det möjlighet till större vinster för bankerna. Men om räntorna stiger för mycket så kan kunderna få svårt att betala, och då ökar kreditförlusterna. Men dit dröjer det ett tag, tror Peter Malmqvist.

I det korta perspektivet så tror jag att bankerna får en bättre utveckling.

Bankerna tjänar inte bara pengar på sin utlåning. De får provisioner av olika slag, till exempel för kapitalförvaltning.

Men då börsen går ned så minskar detta, provisionen för kapitalförvaltningen sätts i procent av värdet på det förvaltade kapitalet. Men jag ser ingen större dramatik i detta, säger han.

Det har sagts från vissa håll att då inflationen och räntor ökar, och folk får det sämre, så kommer fler att bli mer angelägna om att förhandla till sig bättre räntor på bolånen. Fast Peter Malmqvist tror inte att det kommer gå så bra.

Nej, det har funnits ett gyllene tillfälle att förhandla till sig en bra ränta fram till årsskiftet då allt såg bra ut. Men inte nu. Bankerna blir mer känsliga för risk, och nu blir ekonomin sämre för många, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.