A-
A+

Bantningsmedel minskar risk för hjärtsjukdom

Bantningssläkemedlet Wegovy kan minska risken för allvarliga hjärtproblem med 20 procent. Arkivbild.
Bantningssläkemedlet Wegovy kan minska risken för allvarliga hjärtproblem med 20 procent. Arkivbild.
EkonomiTT-AP

Bantningsläkemedlet Wegovy minskar risken för allvarliga hjärtproblem med 20 procent, visar en ny studie.

Rönen tros få betydelse för hur hjärtpatienter behandlas i framtiden.

Den omfattande internationella studien är den första som dokumenterar att fetmamedicinen också kan förhindra hjärtinfarkt, stroke eller hjärtrelaterad död hos personer som redan har hjärtsjukdom – men som inte lider av diabetes.

Wegovy, som tillverkas av den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, är en högdosversion av diabetesmedicinen Ozempic, som redan har visat sig minska risken för allvarliga hjärtproblem hos personer som har diabetes. Den nya studien undersökte om detsamma gällde för dem som inte har den sjukdomen.

Resultaten kan komma att förändra synen på fetmaläkemedel som "kosmetiska behandlingar" och ändra behandlingsriktlinjer, tror bedömare. Därmed kommer också pressen på försäkringsbolag att täcka kostnaderna för dem att öka.

Fynden är intressanta sett till att övervikt är en betydande riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och att det är svårt att få till en långsiktig viktnedgång med enbart livsstilsomläggning, säger Mattias Ekström, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i arbetsgruppen för preventiv kardiologi och levnadsvanor i Svenska kardiologföreningen, till tidningen Dagens Medicin.

Studien, som finansierats av Novo Nordisk, publicerades på lördagen i New England Journal of Medicine och presenterades samtidigt vid en medicinsk konferens i Philadelphia i USA. Försäljningen av Ozempic (för behandling av diabetes) och Wegovy (mot fetma) har gjort Novo Nordisk till Europas högst värderade börsbolag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.