A-
A+

Bara var fjärde lärare i grundskolan är man

Ju yngre barn, desto fler lärare är kvinnor. Arkivbild.
Ju yngre barn, desto fler lärare är kvinnor. Arkivbild.
SkolaTT

Kvinnorna dominerar klassrummen. I grundskolan är tre av fyra lärare kvinnor, rapporterar tidningen Läraren, som sammanställt fjolårets statistik från Skolverket.

Annons

Annons

Ungefär så ser det ut i de flesta ämnen. Men det finns ett undantag: bland idrottslärarna är 57,4 procent män.

Bland språk- och speciallärare är inte ens var tionde lärare man. Allra störst är kvinnodominansen bland speciallärare, där endast 8,2 procent är män.

Ju yngre elever, desto större är andelen kvinnor bland lärarna. I de lägsta årskurserna, förskoleklass till årskurs 3, är 90,5 procent kvinnor. Motsvarande siffra i högstadiet är 62,5 procent.

En del kommuner har gjort satsningar för att få in fler män i förskolan. Men den skeva fördelningar är fortfarande påtaglig i höstens antagningar till lärarutbildningen. För förskoleklass och årskurs 1–3 var 9 procent av de som kom in på utbildningen män. För årskurs 4–6 var 28 procent av lärarstudenterna män. På ämneslärarlinjerna 7–9 var 38 procent av de antagna män, skriver Läraren.

All forskning visar att det i könsblandade miljöer blir en större bredd i lärandet. Du får in olika aspekter. Det handlar om män och kvinnor men också om hudfärg, etnicitet och ålder, säger Annika Härenstam, professor emerita i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.