Barn kan bli långtidssjuka i covid-19

Minst fem barn i Sverige har långtidssymptom efter att ha insjuknat i covid-19. Men det kan finnas hundratals barn som drabbats, enligt en bedömning från Karolinska institutet. Arkivbild.
Minst fem barn i Sverige har långtidssymptom efter att ha insjuknat i covid-19. Men det kan finnas hundratals barn som drabbats, enligt en bedömning från Karolinska institutet. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Barn som får covid-19 drabbas ofta lindrigt. Men det finns undantag.

En ny studie visar att även barn kan bli långtidssjuka.

Det är också känt att barn kan drabbas av MIS-C, ett tillstånd som kan bli livshotande.

Annons

Annons

Annons

Annons

Studien om barn som blivit långtidssjuka är utförd av Jonas F Ludvigsson, läkare vid Örebro universitetssjukhus och professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

Rapporten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

Utan riskfaktorer

Det rör sig om en fallstudie på fyra flickor och en pojke, alla mellan nio och femton år, som haft långdragna symptom efter att ha insjuknat under våren. Inget av barnen har några tydliga riskfaktorer.

Alla barnen har symptom sex till åtta månader efter att de insjuknat. Den tydligaste gemensamma symptomet är utmattning, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Den här fallrapporten visar att barnen är väldigt väldigt trötta, de är ofta andfådda och får hjärtklappning i samband med att de ska göra minsta ansträngning och ibland till och med bröstsmärta.
Många har även illamående, yrsel, koncentrationssvårigheter, svårt att komma ihåg saker och en del har magbesvär. säger Ludvigsson till Nerikes Allehanda.

Annons

Annons

Ingen helt frisk

Inget av de fem barnen i studien är ännu helt friskt, och ingen är helt tillbaka i skolan.

Nästa steg, nu när vi slagit fast att de här barnen finns, är att ta reda på varför de får sina besvär, hur vanligt det är och vad man kan göra åt det, säger Jonas F Ludvigsson till tidningen.

Petter Brodin, som är barnläkare och immunolog på Karolinska institutet, tror att det kan finnas hundratals fall av långvarig covidinfektion hos barn i Sverige.

Det är en rimlig gissning, säger Petter Brodin till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons