A-
A+

Barnens veckopeng hänger inte med

Barnens veckopengar har urholkats. Arkivbild.
Barnens veckopengar har urholkats. Arkivbild.
EkonomiTT

Dyrare glass, dyrare biobiljetter och dyrare pizza, men inte mer i plånboken för barnen.

Veckopengen släpar efter, enligt Swedbank – som råder barnen att förhandla upp nivåerna med föräldrarna.

Annons

Annons

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, har räknat på hur prisutvecklingen har varit för sådana saker som barnens vecko- och månadspengar ofta går till. Glass, biobiljetter och kanske en pizza på stan – allt har blivit rejält mycket dyrare, konstaterar han.

Det är dyrt att vara tonåring, säger han.

En 13-åring har länge haft cirka 250 kronor i månadspeng, enligt de undersökningar Swedbank gör återkommande via Sifo, då föräldrar tillfrågas om vad de ger sina barn i vecko- eller månadspeng.

Inte som lönerna

Men vecko- och månadspengarna har inte förändrats i takt med inflationen under de senaste tio åren, konstaterar Arturo Arques.

En 13-årings månadspeng har enligt bankens frågor till föräldrarna bara ökat med 14 procent mellan 2011 och 2021, medan lönerna stigit med hela 19 procent under den tiden.

Rådet till alla barn är att förhandla om sina vecko- och månadspengar med föräldrarna, säger Arturo Arques.

Annons

Annons

Många lockelser

Han tycker att det är väldigt viktigt att barn får egna pengar att ta hand om, för att lära sig hur ekonomi fungerar i praktiken. Tar pengen slut så är den slut, och den viktiga lärdomen är att hushålla, tycker han.

Många unga är överskuldsatta i dag. Det är ett samhällsproblem. Ett sätt att minska det är att öka utbildningen, och veckopengen är ett bra sätt.

Sms-lån, kreditkort, fakturaköp och långa kredittider – Arturo Arques konstaterar att finansmarknaden är mycket uppfinningsrik när det gäller att få okunniga konsumenter att fastna på kroken.

Det är svårt för unga att träda in i vuxenvärlden, det är lätt att lockas med.

Kontantbrist stör

Men många barn får inte längre börja lära sig tidigt. I takt med att kontanterna försvinner så ryker också veckopengarna till de yngre barnen, konstaterar han.

Det är synd. Vi ser att tioåringar och elvaåringar får månadspeng, och att de har bankkort och swish, men det kan inte mindre barn ha.

En sjuåring kanske ska ha 20 kronor i veckopeng, men var får man fatt i en tjuga nu för tiden? Bankomaterna ger bara ifrån sig hundralappar.

Det är en utmaning att få tag på pengar kontant.

Arturo Arques tycker att man ändå ska göra sig besväret, för det lär barn så mycket om ekonomi. Han tycker också att man ska prata om pengar med barnen.

De barn som har växt upp med veckopeng och pratat om pengar får en bättre finansiell hälsa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.