Barnier: Viktiga dagar om brexit

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på väg in för att informera EU-ländernas Brysselambassadörer om brexitläget.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på väg in för att informera EU-ländernas Brysselambassadörer om brexitläget.
EU/StorbritannienTT:s korrespondent

Även de närmast sörjande lär snart tappa räkningen på alla tidsfrister och uppskov som meddelats i brexitsamtalen mellan EU och Storbritannien.

De närmaste dagarna är "viktiga", konstaterar EU:s chefsförhandlare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Om tre veckor, vid årsskiftet, löper de nuvarande övergångsreglerna för det brittiska EU-utträdet ut. Såvida inte Bryssel och London har enats om ett handelsavtal till dess väntar en så kallad hård brexit.

Trots utmattningen efter nästan ett år av förhandlingar, trots det faktum att tidsfrister har löpt ut om och om igen, anser vi att det är ansvarsfullt att vid det här laget anstränga sig lite extra, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i söndags, i ett uttalande som också publicerades som ett gemensamt skriftligt uttalande tillsammans med den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Viktiga dagar

Någon ny deadline har inte lagts fram. På måndagen presenterade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier en lägesbild för medlemsländernas sändebud i Bryssel samt EU-parlamentets brexitgrupp.

"Det är vårt ansvar att ge samtalen en chans att lyckas. Aldrig förr har ett så omfattande avtal (handel, energi, fiske, transporter, polis och rättsväsen etc) förhandlats så öppet och på så kort tid", skriver Barnier på Twitter.

"De närmaste få dagarna är viktiga om en uppgörelse ska finnas på plats den 1 januari", betonar chefsförhandlaren.

Annons

Annons

"Långt ifrån"

Enligt Boris Johnson är det fortsatt sannolikt med en hård brexit, även om han säger sig inte vilja stänga några dörrar.

Jag är rädd att vi står långt ifrån varandra i vissa viktiga frågor, men så länge det finns liv finns det hopp, sade han i söndags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons