-
+

Barty håller den australiska drömmen levande

Australiens Ashleigh Barty är klar för kvartsfinal i Australian Open efter seger mot USA:s Shelby Rogers.
Australiens Ashleigh Barty är klar för kvartsfinal i Australian Open efter seger mot USA:s Shelby Rogers.
TennisTT-AFP

Inte sedan 1978 har en hemmaspelare vunnit singeltiteln i Australian Open. Men Ashleigh Barty kommer allt närmare.

Jag älskar att spela här, säger världsettan efter att ha säkrat en plats i kvartsfinal genom 2–0 i set mot Shelby Rogers, USA.

Annons

Annons

"Ash" Barty från Queensland har egentligen inget mycket att bevisa på tennisbanan. Som världsetta har 24-åringen redan visat att hon är en av de allra bästa inom sitt gebit.

Men om det är något som hon och den australiska tennispubliken fortsatt drömmer om är det en seger i Australian Open.

Jag har vuxit upp på sådana här banor och spelat här under många, många år. Jag älskar att spela här hemma, jag älskar att vara i Australien och jag älskar att kunna dela det här med mina vänner och min familj, säger Barty efter segern i den fjärde rundan mot amerikanskan Shelby Rogers, 6–3, 6–4.

43 år sedan

Ingen australisk spelare, kvinna som man, har vunnit singeln i grand slam-turneringen på 43 år, när Chris O'Neil vann damklassen 1978.

Men efter Bartys senaste seger vädrar hemmafansen något stort. Det är tredje året i rad som hon når så här långt, och i fjol tog hon sig ytterligare ett steg innan det tog stopp i semifinal.

I år är målet att bli den första spelaren från Australien att nå damfinalen sedan Wendy Turnbull 1980, och så här långt ser det minst sagt bra ut. Barty har än så länge inte förlorat ett set, och detta trots att hon kommer från ett långt tävlingsuppehåll på grund av coronapandemin.

Det är väldigt stort att vara klar för kvartsfinal igen. Om du för några månader sedan hade sagt att det var så här det här året skulle starta för oss, så hade jag nog svarat med ett stort leende, säger Barty, som möter tjeckiskan Karolína Muchová i kvartsfinal.

Annons

Annons

Svitolina utslagen

Vidare är också Jessica Pegula, som är klar för sin första grand slam-kvartsfinal i karriären. Amerikanskan skrällvann mot femteseedade ukrainskan Elina Svitolina med 2–1 i set (6–4, 3–6, 6–3) och ställs härnäst mot landsmaninnan Jennifer Brady.

Jag träffar bollen jättebra, och jag tycker att jag servar bra, vilket är viktigt mot toppspelarna. Alla gratispoäng du kan få är jätteviktiga, sade Pegula efter matchen mot Svitolina.

Sedan tidigare var två kvartsfinalpar klara: Naomi Osaka–Hsieh Su-Wei och Serena Williams–Simona Halep.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss