A-
A+

Bäst ska bli bättre: "Tuff målbild"

Sarah Sjöström är på plats på VM – redo för nya framgångar.
Sarah Sjöström är på plats på VM – redo för nya framgångar.
SimningBudapest, TT:s utsände

Hon har tagit flest individuella VM-medaljer av alla på damsidan – men är jagad i Budapest.

När Sarah Sjöström gör en blixtvisit i VM finns chansen att ta tre till.

Jag har en ganska tuff målbild, men jag har aldrig räknat medaljerna, säger 28-åringen.

Annons

Annons

Efter några tunga svenskdagar i sim-VM gör Sarah Sjöström entré på onsdagen. Pressen har alltid varit hög på henne – hon är ju världens mesta VM-medaljör individuellt med 16 medaljer – och nu är den kanske ännu större än tidigare.

Så tänker jag inte. Jag tror många hade velat prestera bättre, men jag får utgå från mina egna förberedelser, det enda jag kan styra är vad jag själv gör, säger en avslappnad Sjöström dagen innan sitt första lopp.

Sjöström gör sitt sjunde VM i långbana men för första gången deltar hon inte i hela mästerskapet.

Södertörnssimmaren stod över paradgrenen 100 meter fjäril och gör en blixtvisit i sommarheta Budapest.

Hektiska dagar

Hon kör halva VM-programmet och får fyra hektiska VM-dagar. Tre individuella grenar väntar med 100 meter fritt (start på onsdagen) samt 50 meter fritt och 50 meter fjäril. Dessutom medleylagkappen sista dagen.

Att hon drar ned på antalet grenar är för att minska slitaget och på så sätt förlänga karriären.

När Sjöström satte handen i kaklet och tog silver på 50 meter fritt i förra VM i sydkoreanska Gwangju 2019 tog hon sin femte medalj på lika många individuella grenar.

Det hade ingen annan kvinna i simvärlden tidigare gjort.

Det innebar också 16 individuella VM-medaljer i karriären – flest av alla.

Den ligan toppar hon fortfarande – men framför allt amerikanska stjärnan Katie Ledecky, två guld hittills, nosar i bakhasorna på 15.

TT: Känner du en stolthet över den noteringen?

Ja, självklart. Jag är stolt och jätteglad över alla prestationer jag har gjort. Men det är svårt också att ta in det. Det hade varit konstigt om jag gått omkring och tänkt att "herregud vad bra jag är", säger Sjöström som utsetts till VM:s bästa kvinnliga simmare två mästerskap i rad.

Annons

Annons

Fokus här och nu

I stället förklarar hon att medaljerna i sig aldrig varit hennes fokus.

Jag har aldrig räknat medaljerna och det har aldrig varit ett mål att jag ska vara den förste som gör si eller så. Jag har ganska tuff målbild så klart, men jag försöker fundera ganska ofta på vad det är som gör att jag har hamnat på den här nivån, säger Sjöström.

Och levererar själv svaret:

Jag tror inte jag hade hamnat här om jag hade fokuserat på att vinna medaljer. Jag är väldigt fokuserad på vad jag ska göra i stunden, inte vad det blir av att jag gör någonting.

Hon har en bra säsongsstart bakom sig och har noterat världens fyra snabbaste tider i år på båda 50-metersdistanserna.

Jag har haft ett bra år träningsmässigt och har haft en bra form, känner att jag har blivit bättre under hela säsongen. Jag fokuserar framför allt på 50-metersgrenarna, det är mina huvuddistanser. Men jag tror det kan gå väldigt bra på 100 också, säger hon.

"Inte alls ont"

Budapest väcker ljuva minnen. Hon har simmat bra här många gånger – och på VM 2017 glänste hon med tre guld, ett silver och två världsrekord.

Nu är armen också bättre och starkare efter halkolyckan i fjol.

Det känns bra. Jag har inte lika mycket smärta längre och känner att jag har fått tillbaka styrka. Jag har inte alls ont när jag simmar, säger hon.

På det privata planet har Sarah Sjöström och pojkvännen Johan de Jong Skierus nyligen flyttat från lägenhet på Södermalm i Stockholm till hus utanför stan. Bröllop väntar också, men inget datum är spikat då sommaren innehåller dubbla mästerskap. EM avgörs i augusti.

Det har varit ganska hektiskt med flytten under våren. Sedan är det svårplanerat när det har varit så mycket fram och tillbaka med VM och ISL. Det blir nog enklare att hitta datum nu när covid börjar lägga sig, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.