A-
A+

Bekräftat antal stupade ryssar stiger

Kvarlevor av ryska soldater vid fronten i Andrijivka, söder om Bachmut i östra Ukraina, den 16 september.
Kvarlevor av ryska soldater vid fronten i Andrijivka, söder om Bachmut i östra Ukraina, den 16 september.
Ukraina/RysslandTT

Minst 34 857 soldater på den ryska sidan har dött i kriget i Ukraina, enligt en löpande granskning som den fristående ryska nyhetssajten Mediazona gör tillsammans med brittiska BBC.

Det verkliga antalet är av allt att döma avsevärt högre – men någon trovärdig rysk statistik finns inte att tillgå.

De drygt 34 000 dödsfallen är sådana som helt har kunnat bekräftas med hjälp av öppna källuppgifter: anhörigas inlägg i sociala medier, lokala medieuppgifter, försäkringsutdrag eller faktiska gravplatser på kyrkogårdar i Ryssland.

När intensiva strider rasade som värst i Bachmut i östra Ukraina kunde man senare se en tydlig topp i antalet dödsfall som hade gått att föra till protokollen. I dagsläget pågår blodiga strider kring Avdijivka där det förekommer uppgifter om stora förluster när den ryska armén försöker omringa staden.

"Vi förväntar oss att kunna se dödsfallen från striderna kring Avdijivka under de kommande månaderna", skriver Mediazona.

Mediazonas och BBC:s siffror är uppdaterade till och med i fredags, den 20 oktober. Där räknas till exempel inte stupade soldater i de självutropade så kallade folkrepublikerna i östra Ukraina in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.