Belarus trasiga kärnkraftverk i gång igen

President Aleksandr Lukasjenko, fyra från vänster, besökte atomkraftverket tidigare i november.
President Aleksandr Lukasjenko, fyra från vänster, besökte atomkraftverket tidigare i november.
BelarusTT

Belarus nya omstridda kärnkraftverk hann knappt tas i drift innan det gick sönder. Men nu har bland annat transformatorer bytts ut, och reaktorn producerar ström igen, meddelar energidepartementet i Minsk.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Reaktorn arbetar just nu med 40 procent av sin nominella kapacitet", hette det på torsdagsmorgonen, rapporterar Reuters.

Astravets-verket har planerats sedan 2008. Både företagen som bygger verket och finansieringen av det kommer från Ryssland. Det är inte ett billigt projekt – Belarus har lånat tio miljarder dollar, till en ränta på 4–5 procent.

Andra grannländer har protesterat mot bygget, särskilt Litauen, vars huvudstad Vilnius ligger mindre än fem mil väster om Astravets. Debatten om atomreaktorernas säkerhet pågår även inom Belarus, som drabbades mycket hårt av Tjernobyl-katastrofen i grannlandet Ukraina 1986.

Också för Sveriges del är Astravets ett av de geografiskt mest närliggande kärnkraftsbyggena som pågår – anläggningen ligger ungefär 50 mil sydöster om Gotland. Det enda som ligger närmare är finländska Olkiluoto. Kärnkraftverket där byggs ut med en ny reaktor som skulle ha stått färdig 2009, men som ännu inte är klar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons