A-
A+

Belarusisk EM-hjälte hungerstrejkar i protest

Andrej Krautjanka, till höger. Arkivbild.
Andrej Krautjanka, till höger. Arkivbild.
FriidrottTT

Belarusiske mångkamparen Andrej Krautjanka har inlett en tio dagar lång hungerstrejk.

EM-guldmedaljören gör det i solidaritet med de personer i hemlandet som gripits efter demonstrationerna efter presidentvalet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti – då Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han fått 80 procent av rösterna – utbröt stora protester och tusentals demonstranter har sedan dess frihetsberövats.

Genom att hungerstrejka i tio dagar samt att auktionera ut sin EM-guldmedalj i sjukamp från 2011 vill Andrej Krautjanka rikta uppmärksamhet mot de människor som sitter frihetsberövade.

Jag fick någon sorts inre uppmaning att göra det här eftersom förtrycket inte avtar, säger han till Reuters och berättar att han har tappat sex kilo under sina tre första dagar i strejk.

Andrej Krautjanka var själv fängslad en kortare period i november och uteslöts från det belarusiska landslaget efter att ha skrivit under ett öppet brev som krävde nyval i landet. Guldmedaljen i sjukamp från 2011 tog han med en avsliten hälsena.

Jag är fri nu men jag lider med dem som fortfarande sitter i fängelse. Jag associerar medaljen med att lida, med smärta. Människorna i fängelse lider vilket jag gjorde när jag vann medaljen, säger han.

Han säger att han vill hjälpa till att skapa "Belarus framtid".

Det kommer att ske när du kan säga det du tänker och inte straffas för det. Ingen kommer att kasta dig i fängelse, sparka dig eller ta bort dig från landslaget.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?